Sport

România a pierdut semifinala cu Suedia la handbal, 23-25

"Vrem să câștigăm, victoria este tot ceea ce contează pentru noi. Nu ne e frică de Suedia, am jucat de mai multe ori cu ele și am câștigat. Sperăm să dăm astăzi tot ceea ce avem mai bun din noi și să le învingem", a declarat portarul Talida Tolnai în prefața meciului de pe site-ul oficial al competiției.

De partea cealaltă, suedezele îşi fac singure curaj înaintea duelului cu tricolorele. "E adevărat că nu prea am avut noroc contra României în ultima perioadă, dar la acest turneu avem o apărare beton şi un spirit de grup fantastic", a subliniat Linnea Torstenson, a treia în clasamentul golgheterelor (36 goluri), după Bojana Popovici (41 goluri) şi Cristina Neagu (40 goluri).

Nordicele nu se așteptau să ajungă atât de departe în acest turneul, obiectivul lor inițial fiind calificarea în runda principală și ocuparea unui loc în primele opt. "Lucrăm de aproape zece ani împreună iar acum visul a devenit realitate. Ne putem bate pentru o medalie", a declarat extrema Tina Flognman

Faptul că România e creditată cu prima şansă în confruntarea de astăzi se reflectă şi în cotele la casele de pariuri. De exemplu, Bet Cafe Arena oferă o cotă de 1,57 pentru victoria echipei noastre. Egalul îşi aduce de 9 ori suma pariată, în timp ce o victorie a Suediei e apreciată cu o cotă de 2,6. De altfel, bookmakerii consideră că Norvegia – România e cea mai probabilă finală.

Haideţi să răzbunăm istoria!
De 6 ori tricolorele au fost la câteva secunde de o medalie. De fiecare dată ghionionul şi lipsa de concentrare ne-au costat.

Totul a început la CM din 1971 în finala mică. Tricolorele conduceau cu 8-5 Ungaria cu 15 minute înainte de ultimul fluier. Aveam să pierdem cu 11-12. A urmat apoi ediţia din 1993 din Norvegia.

Tot în finala mică, România pierdea atunci în faţa gazdelor la un singur gol, scor 19-20. Mondialul din 1999 a fost cel mai dramatic. În semifinala cu Franţa, la 17-18, cu 30 de secunde înainte de final, Brădeanu a dat bară.

Ghinionul a urmărit-o pe „Mika" şi în finala mică cu Austria. Cu jumătate de minut înainte de final, când conduceam cu 26-25, Aurelia a ratat singură cu portarul şi adversarele s-au impus în prelungiri cu 31-28.

Am continuat să ne facem singuri harakiri şi la CE din 2000. Peste 6.000 de fani au rămas înmărmuriţi la finalul semifinalei cu Ungaria, pierdută cu 24-25 pe final. Apogeul a fost atins la CM din 2007. România a condus Germania în finala mică cu 18-11 la pauză, dar a pierdut cu 35-36 în prelungiri.

Avem palmares bun împotriva Suediei
Suedia ne-a învins o singură dată în ultimii cinci ani, echipele încheind la egalitate tot o singură dată în acest interval de timp. Este adevărat că ambele rezultate pozitive ale suedezelor s-au înregistrat la Cupa Mondială, competiția cu caracter amical pe care România a câștigat-o în ultimii doi ani. Suedia ne-a învins în 2008, 29-24 și a remizat cu tricolorele anul acesta, 27-27.

România a depășit Suedia de fiecare dată în partidele oficiale, în ultimii cinci ani, ultima dată la Jocurile Olimpice de la Beijing când am câștigat disputa pentru locurile 7-8, scor 34-30. România se poate lăuda și cu un scor fluviu asupra Suediei, la Cupa Mondială din 2009, 41-24.

Deși are câteva jucătoare în campionate puternice, în special în Danemarca, echipa Suediei nu a avut niciodată rezultate notabile în competițiile de anvergură. Cea mai bună performanță din istorie este un loc 6 la Campionatul European din 2006, pe care l-a organizat. Suedezele sunt acum la a patra calificare consecutivă la un turneu final de anvergură, după Jocurile Olimpice, Europenele din Macedonia din 2008 și Mondialele din China de anul trecut, cel mai bun rezultat fiind însă locul opt la Olimpiadă, după meciul cu România. 

Sursa: Adevărul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *