Ultima oră

România a primit comenzi de arme cât pentru trei ani

Trei-patru ani va dura şi onorarea lor, chiar dacă se va lucra la capacitate maximă. Dar e de bine, pentru că nu ajungeau la comenzi așa mari nici în trei, patru ani, în trecut. Dar vremurile s-au schimbat. Este o perioadă în care ar fi fost bine ca România să aibă mai multe fabrici de armament. S-au închis multe după Revoluţie, iar cele care încă mai funcţionează nu excelează la capitolul tehnologie.

Comenzile de muniţie şi armament de 215 milioane de dolari primite anul acesta vor asigura până în 2019 acoperirea capacităţii de producţie a fabricilor de armament din România, spune Ministerul Economiei. Cinci fabrici – Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică din Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Mija şi Carfil Braşov, toate controlate de ROMARM vor lucra la capacitate maximă în următorii ani.

Ministerul Apărării spune că cifra de afaceri a companiilor militare româneşti a crescut cu 13% şi a ajuns la 80 de milioane de dolari, în vreme ce exporturile au crescut cu aproape 32% şi au ajuns la 75 de milioane de dolari. Cele mai mari creşteri de venituri au fost înregistrate de Uzina Mecanică Sadu, Fabrica de Arme Cugir şi IAR.

Ministerul Apărării nu a precizat de unde vin comenzile. În general, 80% din producţia de armament a României pleacă la clienţi de peste hotare. Tensiunile apărute pe scena mondială au făcut ca ţara noastră să îşi dubleze exporturile de armament în 2013. Au ajuns la 235 de milioane de dolari şi s-au menţinut la un nivel ridicat şi anul trecut. Intră în aceste sume atât armamentul vândut de fabricile de stat, cât şi de cele private, inclusiv şantiere navale cu producţie specială.

Pentru fabricile ROMARM, comenzile primite anul acesta sunt cât exporturile din ultimii trei ani la un loc. Dar, cu toate că este ajutată de războaiele altora, industria militară românească rămâne mult sub nivelul pe care îl avea înainte de Revoluţie.

În 1989 în industria de armament lucrau 200.000 de oameni. Acum ROMARM mai are doar 5.500 de angajaţi în cele 15 filiale ale sale.

Multe fabrici de stat au fost privatizate şi mai apoi închise. A fost şi cazul fabricii de armament din Drăgăşani, care a ajuns la omul de afaceri Gigi Becali. A pierdut-o în momentul în care nu a respectat principala condiţie din caietul de sarcini şi anume transformarea fabricii de armament într-una de conserve.

Scoasă la vânzare de Fisc, fabrica a fost cumpărată la începutul acestui an de un investitor american care a promis că va angaja câteva sute de oameni pentru a relua producţia de armament. Înainte de Revoluţie la Drăgăşani erau realizate cartuşe de mitralieră.

Unul dintre motivele pentru care industria de armament din România a decăzut după Revoluţie a fost pierderea clienţilor din vremea regimul Ceauşescu şi întrarea României în noi acorduri internaţionale care presupuneau respectarea unor embargouri.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *