Politică

Romnia nu va semna tratatul de frontiera cu R. Moldova

„Dupa 1990, Romania a semnat un acord de recunoastere a frontierei fostei Uniuni Sovietice. R. Moldova este mostenitoarea acestei frontiere, deci consider inutila semnarea uni tratat de frontiera care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si Molotov”.

Declaratia a fost facuta de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, la deschiderea primei editii a Forumului Autoritatilor Locale din Romania si R. Moldova, care a avut loc intre 15-16 mai la Piatra Neamt. Au participat 200 de reprezentanti ai autoritatilor locale de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv 80 de primari din R. Moldova. Forumul a fost organizat de Departamentul pentru Relatiile Romanilor de pretutindeni al MAE din Bucuresti.

Seful statului roman a amintit ca semnarea unui tratat de frontiera intre Romania si R. Moldova este o conditie pusa de puterea de la Chisinau pentru semnarea unui acord intre cele doua tari privind micul trafic de frontiera. „Cine isi imagineaza ca un sef de stat roman va semna un tratat in care sa consfinteasca pactul Ribbentrop-Molotov?”, a declarat Traian Basescu. El a constatat ca, prin masurile luate, cu referire la introducerea regimului vizelor de catre puterea de la Chisinau pentru cetatenii romani, R. Moldova incalca acordul existent intre Moldova si Uniunea Europeana.

Traian Basescu a apreciat inalt lucrarile Forumul, afirmand ca acesta este un mod prin care romanii de pe cele doua maluri ale Prutului se pot cunoaste mai bine si pot stabili ce au de facut pe viitor. Pana in 2013, autoritatile publice locale de pe ambele maluri ale Prutului vor beneficia de 138 mln. euro pentru a dezvolta proiecte finantate prin programele UE pentru drumuri, lucrari de mediu, de infrastructura, imbunatatirea tranzitului la frontiera, consolidarea societatii civile etc.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *