Actualitate

Romnia, paznic la democratia tarilor ex-sovietice

Vicepresedintele american, Joe Biden, i-a dat Romaniei rolul de a aduce „pe drumul democratiei" state din Europa de Est, precum Georgia, Moldova si Ucraina. Oficialul SUA a evitat sa vorbeasca despre „Nabucco”, sugerand astfel ca acesta a disparut de pe agenda administratiei americane.

Sosit cu o zi inainte de inceperea campaniei electorale pentru functia de presedinte, Biden a comparat campania autohtona cu cea de anul trecut din SUA, care a adus schimbarea la Washington.

Vicepresedintele american, Joe Biden, a spus, la Bucuresti, ca Romania ar trebui sa fie locomotiva „pe calea democratizarii" pentru mai multe state est-europene, precum Republica Moldova, Ucraina si Georgia, iar Armenia si Azerbaidjan ar putea „sa profite de experienta Romaniei". Biden pare astfel sa ii lase Bucurestiului sarcina de a fi un lider regional in aceasta zona a Marii Negre, cu tari falimentare aflate in sfera de influenta a Rusiei.

De altfel, Biden a afirmat ca „SUA ajuta acum la stabilizarea economica a Moldovei", pe care spera sa o vada cat mai curand „in structurile euroatlantice", drept raspuns la sprijinul politic si economic cerut de presedintele Traian Basescu pentru statul de peste Prut.

Totodata, in discursul sau, vicepresedintele Biden a felicitat Romania pentru initiativele in domeniul diversificarii resurselor energetice, insa a evitat sa faca referiri la proiectul „Nabucco”, conducta menita sa reduca dependenta energetica a Europei de Rusia, puternic sustinuta pana acum de americani.

Analistul militar Cornel Codita ne-a explicat ca „Nabucco este o problema europeana, iar orice alternativa la Rusia este buna", insa in contextul apropierii Washingtonului de Moscova, „opozitia dintre South Stream si Nabucco este considerata inutila de catre noua administratie de la Casa Alba". Presedintele Basescu a precizat ca in cadrul intalnirii s-a discutat despre proiectul terminalului de gaze lichefiate de la Constanta, dar si despre conducta de titei Constanta – Trieste.

In ceea ce priveste participarea in teatrele de operatiuni din Afganistan, in opinia lui Cornel Codita, mesajul dat de Biden este ca „revizuirea programului nu inseamna retragerea SUA din Afganistan", fortele de acolo straduindu-se sa treaca toate problemele pe mana administratiei de la Kabul, astfel incat „Afganistanul sa nu mai fie pe lista tarilor generatoare de tensiuni". Biden a multumit militarilor romani care lupta in Afganistan „in zone extrem de periculoase cu provocari foarte multe", dar si familiilor lor, care ii asteapta teferi acasa.

Intrevederile pe care Biden le-a avut la Bucuresti, cu doar o zi inainte de inceperea campaniei electorale, cu cei trei candidati cel mai bine cotati in cursa pentru fotoliul prezidential ar putea arata formal o distantare fata de acestia. Totusi, Biden, cunoscut pentru aprecierea pe care o are pentru Mircea Geoana, liderul PSD, inca de pe vremea de cand acesta era ambasadorul Romaniei la Washington, a argumentat in discursul sau ca, in Romania, campania electorala ii aminteste despre „campania electorala intensa de anul trecut din SUA", sugerand astfel ca scrutinul din 2008 a adus schimbarea la nivel politic in Statele Unite.

Pe de alta parte, Joe Biden a amintit de stransa legatura pe care o are cu ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein: „Este o persoana care are acces direct la mine. Cred ca deja asta o stiti, pentru ca, de cate ori il chemati si vorbiti cu el, imediat ma suna si pe mine sa-mi transmita aceste conversatii”.Totusi, Biden le-a sugerat amical autoritatilor de la Bucuresti sa nu profite de acest lucru. Cornel Codita spune insa ca Biden nu a facut decat „un gest de reverenta si, de fapt, este un mod de a intari autoritatea unui ambasador".

Vicepresedintele american a reafirmat ca „Romania si SUA continua sa fie aliati apropiati" si ca o alianta puternica inseamna ca, „indiferent cine va castiga alegerile din Romania, parteneriatul strategic cu SUA va continua". Romania a incheiat acest parteneriat privilegiat cu Statele Unite in urma cu 12 ani, in 1997, si el acopera mai multe domenii: securitate nationala, economic, relatii militare sau riscuri neconventionale.

Unii analisti spun ca vizita lui Biden in Romania nu a adus nimic nou, in timp ce altii sugereaza ca ar reprezenta o redefinire a politicii americane fata de Bucuresti. „Cel mai important e ca a venit", spune Iulian Fota, consilierul prezidential pe probleme de securitate, despre vizita lui Biden la Bucuresti. Cornel Codita ne-a declarat ca „diferenta pe care o aduce Biden la Bucuresti e ca parteneriatul este redefinit nu pe dimensiuni bilaterale, ci pe dimensiuni multilaterale".

Scutul antiracheta

Joe Biden a mentionat ca noul program de scut antiracheta american va „apara fizic atat Europa, cat si SUA" si a felicitat Guvernul autohton pentru sustinerea acestui plan. Iulian Fota spune ca, deocamdata, exista discutii despre cum va fi amplasat, dar se discuta doar la nivel de principii. „Cel mai important este ca SUA aplica principiul indivizibilitatii securitatii – aceeasi pentru toate statele NATO – iar scutul american devine scutul NATO. Este un mare pas inainte pentru Romania, pentru ca vechiul proiect nu ne acoperea", sustine Fota.

Andrei Luca Popescu, Cristina Dobreanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *