Timpul.md

Actualitate 19 Iulie 2017 | 19:30

Rusia – în pragul unei crize majore a forței de muncă

În anii următori, dar mai ales în deceniul care urmeaza, Rusia va trebui să trăiască în condiții de criza a forței de muncă. Îngrijorarea este dictata de două fenomene demografice: scăderea natalității în rândul populației din Rusia și reducerea de la an la an a fluxului de migranți, în primul rând din țările vecine – Asia Centrală și Ucraina, scrie „AiF”.

În primul rând, dispare rapid fluxul de muncitori din Ucraina. Razboiul, devalorizarea rublei si cresterea prețurilor sunt factori mai vechi. Unul nou este regimul fără vize pentru ucraineni în Uniunea Europeană.

Chiar daca ucrainenii nu au drept de munca in UE, liberalizarea regimului de vize ofera oportunitati de angajare cu obtinerea unui permis de sedere. Munca în Europa, precum și pachetul social acordat sunt mult mai avantajoase decât în ​​Rusia.

Mai lent, dar tot in disparitie este și fluxul de migranți din alte țări ale fostei URSS. Motivul – politica de migrație inflexibilă a autorităților ruse.

În ceea ce privește populația indigenă, expertii bat alarma sustinand că Rusia se apropie de o altă groapă demografica. Nu în ultimul rând acest lucru se datorează schimbarilor în conceptia despre viața de familie. Înainte de a avea un copil, ca să nu mai vorbim de al doilea sau al treilea, familiile încearcă să-și îmbunătățească condițiile de viață – sa cumpere sau sa construiasca o locuinta. În Rusia, își permit acest lucru astazi foarte puțini.

Reducerea numărului de nașteri are loc în toate regiunile Rusiei. În același timp, expertii constata că doar în 20 de subiecți ai Federatiei Ruse rata de scadere a natalitatii a fost mai mică de 10%. 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus