Actualitate

Rusia neagă orice fel de plan de invazie a vecinilor

Adjunctul ministrului Apărării a declarat marți că exercițiul va repeta un scenariu pur defensiv și că acuzațiile că acestea ar fi o rampă de lansare pentru a invada Polonia, Lituania sau Ucraina sunt false, scrie Reuters.

Exercițiile de la Zapad-2017, care vor avea loc luna viitoare, au provocat o neliniște în unele țări, deoarece trupele rusești și echipamentul militar se vor instrui în interiorul Belarusului, un aliat rus care se învecinează cu Ucraina, Polonia, Letonia și Lituania.

Rusia a folosit astfel de exerciții în trecut ca precursor sau ca o acoperire pentru a-și trimite trupele în țări precum Georgia și Ucraina. De această dată exercițiul are loc într-un moment în care tensiunile Est-Vest sunt foarte ridicate.

Locotenentul general Ben Hodges, comandantul armatei americane din Europa, a declarat pentru Reuters luna trecută că aliații americani din Europa de Est și Ucraina s-au îngrijorat că exercițiile ar putea fi un „cal troian” menit să lase în urmă echipamentele militare aduse în Belarus.

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin, a declarat astăzi atașaților militari ai forțelor occidentale la Moscova că Occidentul nu are motive pentru care să se teamă.

„Unii oameni chiar merg atât de departe încât să spună că exercițiile Zapad-2017 vor fi folosite ca o rampă de lansare pentru a invada și a ocupa Lituania, Polonia sau Ucraina”, a spus Fomin. „Nici una dintre aceste variante paradoxale nu are nimic de-a face cu realitatea”.

În timpul exercițiilor militare, care vor avea loc între 14 și 20 septembrie, Rusia va simula respingerea unui atac al grupurilor extremiste. „Pe lângă fundalul său antiterorist, exercițiul Zapad-2017 este de natură pur defensivă”, a spus Fomin, care a spus că exercițiile au fost obișnuite și realizate alături de Belarus odată la fiecare doi ani.

Moscova declară că vor participa aproape 13.000 de militari ruși și belaruși, precum și aproximativ 70 de avioane și elicoptere. Aproape 700 de componente militare vor fi implementate, incluzând aproape 250 de tancuri, 10 nave și diverse sisteme de artilerie și rachete.

Rusia a declarat că amploarea exercițiului a fost în conformitate cu normele internaționale.

Ministrul adjunct al Apărării din Belarussia, Oleg Belokonev, care a vorbit în Minsk, a declarat că toate trupele și echipamentele aduse în Belarus pentru exercițiul militar vor fi retrase ulterior.

Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *