Actualitate

Rusia reactivează radarul antirachetă din Crimeea

Radarul, care va fi modernizat, va putea detecta lansări de rachete balistice, de croazieră și supersonice în zona mărilor Neagră și Mediterană pentru a ‘asigura protecție teritoriului Rusiei pe flancurile sudic și sud-est’, a declarat pentru Izvestia o sursă din cadrul complexului militar-industrial de la Moscova.

După destrămarea URSS, stația radar de lângă Sevastopol a trecut la Ucraina, iar o perioadă a fost închiriată de Rusia, dar din cauza poziției Kievului, acordul a fost rupt, a explicat ziarului menționat expertul rus în domeniul apărării apărării antiaeriene Mihail Hodarenok. Astfel, mai mult de zece ani radarul nu a mai fost exploatat, ajungând complet inoperabil. Moscova a compensat pierderea acestui radar prin lansarea în 2013 a stației radar de generație nouă ‘Voronej-DM’, în apropiere de Armavir (sud).

Conform experților ruși, stația radar de la Armavir a preluat activitatea celor două radare de care Rusia se folosise în epocă în Ucraina — cel de la Mukacevo și cel de lângă Sevastopol — precum și a radarului Gabala din Azerbaidjan.

Ministerului Apărării din Rusia i-au fost propuse două variante de modernizare a acestui radar, a indicat sursa Izvestia din cadrul complexului militar-industrial. Prima variantă este una mai costisitoare: construcția stației de la zero cu utilizarea tehnologiilor care au stat la baza noilor stații radar de tip ‘Voronej’. Asupra acestei variante insistă armata. A doua variantă este mai ieftină și presupune instalarea echipamentelor vechi care au rămas din epoca sovietică de la stația radar Irkutsk, care nu a fost finalizată, similară celei de lângă Sevastopol. Urmează ca Ministerul Apărării din Rusia să ia o decizie în acest sens, dar sursa Izvestia a afirmat că ultima variantă ar fi de preferat din rațiuni economice.

Odată cu repunerea în funcțiune a radarului de lângă Sevastopol, Rusia va beneficia de o protecție completă în eventualitatea unor atacuri cu rachete, susține Vadim Koziulin, profesor la Academia militară din Moscova. În 2013, radarul din Armavir a detectat și urmărit testul cu rachetă americano-israelian Sparrow, în cadrul sistemului de apărare antirachetă. ‘Odată cu apariția noii stații de la Sevastopol, vom putem detecta rachete de croazieră mult mai puțin vizibile și mult mai periculoase’, spune el. Din Marea Mediterană, o rachetă americană de tipul Tomahawk ajunge la Moscova în ceva mai mult de 120 de minute. Astfel, radarului de lângă Sevastopol îi va reveni în sarcină detectarea lansării unei astfel de rachete și activarea sistemului de apărare antirachetă rusesc, a menționat Koziulin, conform Izvestia.

Moscova invocă permanent că lansatoarele verticale de rachete Mk-41 (Aegis), amplasate la Deveselu, au fost folosite în trecut pentru lansarea de rachete cu rază medie de acțiune de pe nave militare americane. Acest tip de lansatoare ar fi fost utilizate de nave ale Forțelor navale americane pentru a lansa rachete de interceptare și rachete cu rază medie de acțiune de tip Tomahawk, potrivit Moscovei care acuză SUA că prin aceasta încalcă prevederile Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF), în conformitate cu declarații făcute de-a lungul timpul de mai mulți oficiali ruși.

În mai multe rânduri, Washingtonul a dat asigurări că scutul antirachetă din Europa nu este îndreptat împotriva Rusiei și a exprimat propriile nemulțumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului INF de către Moscova. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *