CSI / Rusia

Ruşii anunţă scumpirea gazelor pentru Europa

Faţă de prognozele anterioare, preţul gazului rusesc ar putea creşte cu 14% în ţările ne-membre ale UE şi cu 4,6% în piaţă UE, au anunţat oficiali din Ministerul Dezvoltării Economice de la Moscova, citaţi de agenţia TASS.

Preţul gazelor naturale livrate către fostele republici republici sovietice va creşte de la 174 dolari/1000 mc la 199 de dolari, începând cu luna următoare.

În acelaşi timp, oficialii de la Moscova estimează că preţul miei de metri cubi de gaze livrată pe piaţă europeană va ajunge la 250 de dolari în cursul acestui an.

În estimările anterioare, oficialii Ministerului Dezvoltării Economice prevăzuseră un preţ de 239 de dolari la mia de metri cubi de gaz.

În primele opt luni ale acestui an, media de preţ a gazelor ruseşti livrate pe piaţă internă UE a fost de 238 de dolari/1000 mc, a apreciat directorul adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev.

UE reprezintă şi una dintre cele mai importante pieţe pentru Gazprom, anul acesta cantitatea contractată ajungând la 158 miliarde mc de gaz. Alte 12 miliarde mc de gaz vor fi livrate pe pieţele din fostele republici sovietice.

Pentru anul viitor, reprezenrantii Gazprom aşteaptă că volumul de gaze exportate pe piaţă europeană să crească la 174,7 miliarde meteri cubi.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *