CSI / Rusia

Ruşii, sancţionaţi până şi în rafinăriile europene. Petrolul saudiţilor invadează piaţa UE

Jucători de talie mare precum Shell sau Total, dar şi actori mai mărunţi din regiunea sud-estică a Europei par să prefere intrările de petrol din Arabia Saudită în rafinăriile pe care le deţin în detrimentul celor din Rusia, constată agenţia Reuters.

Războiul petrolului se extinde

Actuală prăbuşire a pieţei globale a petrolului a fost declanşată de intenţia producătorilor americani şi a saudiţilor de a acapara cât mai mult din piaţă de desfacere, dar războiul petrolului tinde să se extindă acum.

În ultimii ani, Rusia a pompat masive cantităţi de petrol pe piaţă asiatică, acolo unde saudiţii se credeau lideri de necontestat. De această dată, roată s-a întors, iar Riadul atacă direct influenţă Moscovei pe piaţă europeană, ba chiar şi în pieţele din fosta URSS.

Nu are de-a face neapărat cu sentimentele europenilor faţă de criză din Ucraina, cât cu un adevărat război comercial pentru pieţele pe care cele două mari state exportatoare de petrol le revendică în această perioada de criză.

Situaţia este în măsură să complice negocierile duse între Rusia şi ţările OPEC, conduse din umbră de Arabia Saudită, pentru scăderea producţiei de petrol şi redresarea pieţei până la o cotaţie avantajoasă a barilului.

Surse din piaţă au dezvăluit că giganţi ai industriei petroliere şi petrochimice precum Exxon, Shell, Total şi Eni cumpără deja mai mult petrol saudit decât rusesc pentru rafinăriile deţinute în Europa Occidentală şi flancul sudic al continentului.

"Cumpăr din ce în ce mai puţin petrol rusesc pentru rafinăriile europene pentru că cel saudit are un preţ mai atractiv. Nu trebuie să fii un geniu că să îţi dai seama ce ai de făcut în această situaţie", a mărturisit sub protecţia anonimatului un trader e pe piaţă de energie europeană.

Preţ de dumping

Saudiţii au avut pieţe tradiţionale pentru vânzarea petrolului aşa cum au fost Statele Unite şi Asia, dar creşterea independenţei energetice a pieţei americane şi infiltrarea Rusiei şi a unor ţări africane pe pieţele din Asia, în special China, a tulburat apele la Riad.

Aşa că piaţă tradiţională a petrolului rusesc (fostele ţări URSS şi ţările din sud-estul Europei) este supusă acum unei presiuni a petrolului saudit livrat la preţuri avantajoase.

Şeful Rosneft, cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, Igor Sechin, a declarat recent că Arabia Saudită a început să inunde piaţă poloneză cu petrol livrat la "preţ de dumping".

În septembrie un petrolier saudit a ajuns în portul polonez Gdansk, iar luna această sunt aşteptate alte două nave încărcate cu petrol. Cantităţile urmează să fie livrate rafinăriilor PKN Orlen şi Lotos din Polonia.

Două surse din piaţă susţin că Arabia Saudită vrea să transforme Gdansk în principalul punct de livrare a petrolului pentru estul Uniunii Europene, după modelul aplicat în trecut în porturile olandeze şi belgiene.

Pe de altă parte, speculaţiile vizează şi o infiltrare a petrolului saudit pe piaţă germană, alimentată până acum prin oleoductul ruso-german Druzhba.

Oficial, inclusiv lituanienii vor să reducă pe cât mai mult posibil dependenţă de resursele energetice asigurate de Rusia, iar ministrul de resort Rokas Masiulis afirmă că este în negocieri cu compania americană Cheniere Energy pentru a reduce influenţă Gazprom pe piaţă locală.

Lovitură de pedeapsa

Războiul petrolului extins de saudiţi până în pieţele controlate de Rusia a stârnit discuţii la Moscova privind o eventuală sancţionare a amestecului Rusiei în războiul civil din Siria de partea preşedintelui al-Assad, un inamic declarat al Riadului.

Pare însă puţin probabil, din moment ce Rusia şi Arabia Saudită au o rivalitate privind dominarea pieţelor de energie din diverse regiuni care datează de mai mult timp decât războiul civil din Siria.

În ultimul deceniu, Rusia a reuşit să crească exportul pe piaţă din Asia până la aproape o treime prin construirea unor uriaşe reţele de oleoducte către China.

"Există o percepţie conform căreia Rusia şi-a îndreptat privirea către pieţele din Orientul Îndepărtat abia după ce a fost lovită de sancţiunile Occidentului. De fapt, ruşii erau prezenţi de mult timp pe piaţă de energie asiatică", susţine Seth Kleinman, analist Citigroup.

Acesta susţine că bătălia pentru piaţă de petrol din Asia este atât de mare încât, în ultimele luni, saudiţii au fost nevoiţi să îşi reducă livrările în urmă cantităţilor suplimentare adăugate de Rusia, Kuweit şi Angola.

Dar, momentul a coincis cu unul în care cererea de petrol din Europa a înregistrat o uşoară creştere, un motiv destul de bun pentru petrolistii saudiţi de a se reorienta rapid către această zona.

"Pentru prima dată după mulţi ani, Europa începe să devină o piaţă mai atractivă decât Asia, iar producătorii din Orientul Mijlociu nu vor să rateze această oportunitate", a dezvăluit un oficial irakian din ministerul de resort.

În acelaşi timp, atacul dat de saudiţi pe piaţă de energie europeană ascunde în spate şi temerea că retragerea totală sancţiunilor economice impuse rivalilor iranieni, i-ar putea aduce pe aceştia în poziţia de lideri pe piaţă din UE.

sursa. business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *