Actualitate

S.O.S. Chisinaul vechi!

Recenta decizie a Consiliului municipal Chisinau (CMC) de a anula vechiul Registru al monumentelor de importanta nationala si municipala si de a elabora altul nou a starnit protestul societatii civile. CMC a aprobat o comisie de lucru pentru intocmirea Registrului monumentelor de importanta municipala si a Registrului privind protejarea monumentelor de importanta municipala. Mai multi experti sustin, insa, ca autoritatile au creat un vid legislativ care ar putea conduce la demolarea unor edificii valoroase ale Chisinaului vechi.

CMC a adoptat componenta unei comisii de lucru, condusa de primarul Dorin Chirtoaca, pentru elaborarea noului Registru al monumentelor de importanta municipala. Din comisie fac parte viceprimarul Nistor Grozavu, Vladimir Modarca, arhitectul-sef al capitalei; dr. hab. in istorie Gheorghe Postica, arheolog, dr. Sergius Ciocanu, arhitect, colaborator al ASM etc. Aceasta urmeaza sa evalueze edificiile Chisinaului cu statut de monument, pentru a fi incluse in noua lista a patrimoniului.
In mod paradoxal, fara sa fie anuntati de CMC, o parte din specialistii care aduc critici actiunii municipalitatii au fost inclusi in comisie. Acestia sustin ca, in urma deciziei respective, Chisinaul vechi se afla in mare primejdie si nu sunt de acord cu anularea Registrului monumentelor din 1995, suspectand autoritatea publica de interese economice dubioase.

Se intetesc atacurile asupra patrimoniului capitalei
 

„Registrul monumentelor, adoptat de Primaria Chisinau in 1995, este un document juridic foarte important, aparitia caruia rezulta din Legea cu privire la ocrotirea monumentelor. Consideram inadmisibila abrogarea acestuia, inaintea elaborarii si adoptarii imediate a unui registru nou. Astfel, in mod artificial, s-a creat un vid periculos in cadrul legal existent al protectiei monumentelor culturale ale capitalei, vid de care nu vor pregeta sa se foloseasca cei pentru care interesele economice personale prevaleaza fata de interesele culturale ale tarii”, se arata in demersul catre primarul Dorin Chirtoaca, semnat de Comitetul RM al Consiliului International al Monumentelor si Siturilor al UNESCO; dr. hab. Mariana Slapac, vicepresedintele ASM; directorii Muzeului National de Arheologie si Istorie a Moldovei, Muzeului National de Arta, Asociatiei Arhitectilor si Asociatiei Istoricilor din RM.

Sergius Ciocanu, presedintele Comitetului moldovean al UNESCO, condamna „practicile defectuoase din RM in luarea deciziilor cu privire la protectia monumentelor istorice, fara atragerea profesionistilor din domeniu. Aceasta a adus deja prejudicii irecuperabile patrimoniului national, inclusiv al Chisinaului. Mentionam aici doar cazul noului Plan urbanistic general al mun. Chisinau, care contravine practicilor europene si internationale”. Expertii considera ca elaborarea Registrului privind protejarea monumentelor de importanta municipala trebuie aprobat in baza registrului din 1995.
 

Problemele patrimoniului se rezolva in cercuri restranse

„Nu m-a anuntat nimeni ca fac parte din aceasta comisie. Graba autoritatilor ne duce cu gandul la multiplele interese pentru cladirile ce fac parte din patrimoniul nostru. Suntem ingrijorati ca au fost create posibilitati de a permite cuiva sa-si realizeze planurile de demolare a unor edificii care nu pot fi distruse in lipsa cadrului normativ”, a mentionat arheologul Gheorghe Postica. „Ne pune in garda graba autoritatilor. S-a creat o situatie prielnica pentru a comite noi abuzuri, mai ales ca suntem in plin sezon al constructiilor. Ne doare sufletul ca pierdem patrimoniul nostru urban. Societatea civila trebuie sa accelereze procesul de elaborare a noului registru”, este de parere Mihai Ursu, directorul Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala.
„In ultimele doua decenii, partea veche a orasului nu mai este „veche”, unele imobile din sec. XIX-XX au fost reconstruite, fara a se tine cont de originalitatea lor arhitecturala si statutul de monument istoric, iar altele au fost total distruse. Printre demolarile ilegale se numara si Conacul Teodosiu, exclus din Registrul monumentelor RM ocrotite de stat, iar ulterior demolat. Suntem alarmati sa nu fie distruse noi obiective de patrimoniu cultual din municipiul nostru”, a declarat dr. Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Istoricilor.
Pe de alta parte, Vladimir Modarca ne-a dat asigurari ca, in perioada intocmirii noului Registru al monumentelor municipale, nu se vor opera demolari. El sustine ca „Registrul municipal vechi a fost elaborat in pripa si „pe bajbaite”. Timp de 20 de ani, specialistii de la Ministerul Culturii si de la alte institutii trebuiau sa analizeze fiecare obiectiv din acel act, dar nu au facut-o. Nu s-au categorizat edificiile cu valoare de monument si casele frumoase, ce pot fi pastrate sau modificate. Acum, CMC e de acord sa aloce bani pentru investigari minutioase si comisia formata sa analizeze imobilele din capitala. Noi vrem sa facem mai bine decat este”.
 

Incalcari grave ale conventiilor internationale
 

„Desi Legea privind ocrotirea monumentelor stipuleaza ca „Organele de stat pentru ocrotirea monumentelor decid atribuirea sau pierderea calitatii de monument” (Art. 18, al. 1), ea nu prevede abrogarea unui registru deja existent, ci reactualizarea lui pe baza de liste aditionale la un interval de trei ani (Art. 18, al. 2)”, considera istoricul arheolog Sergiu Musteata. El a atras atentia CMC si guvernului asupra incalcarilor permanente ale conventiilor europene pe care s-au angajat sa le aplice. In primul rand – a Conventiei pentru conservarea patrimoniului arhitectural al Europei si Conventiei europene pentru protectia patrimoniului arheologic, in vigoare din 2002 in RM. Expertii cer renuntarea urgenta la practicile de a rezolva problemele patrimoniului in cercuri restranse. „Asemenea chestiuni pot fi solutionate echitabil doar prin adoptarea unei politici transparente privind protectia patrimoniului cultural, prin atragerea masiva in luarea deciziilor a societatii civile si a specialistilor straini”, observa Sergius Ciocanu.

Autor: Angelina Olaru
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *