Opinii și Editoriale

Sa aparam moldovenii de propria lor intelectualitate

Am citit cu multa mirare in TIMPUL din 29 decembrie articolul Zinei Gane „Moldovenii, politica nationalista radicala, statul polietnic si intelectualitatea”. Spun „cu mirare”, deoarece nu mai credeam sa vad asemenea idei decat pe pagini ingalbenite de vreme…

Ideea articolului e urmatoarea: „O tara in care oamenii nu-si cunosc originea, iar intelectualitatea nu-si poate exprima liber gandurile, este un lagar de concentrare. Daca guvernarea liberal-democratica din RM doreste cu adevarat instalarea legalitatii si democratiei, ea urmeaza sa repuna in drepturi adevarul despre originea etnica a bastinasilor majoritari, in vederea acumularii unui capital real de demnitate nationala, fara de care Moldova nu are nici o sansa sa fie respectata”. Mai intai, ce legatura are cunoasterea originii cu lagarul de concentrare? Or, evreii au fost bagati in lagarele naziste tocmai pentru ca-si cunosteau prea bine originea. In plus, oare le lipseste intelectualilor moldoveni de azi libertatea de expresie? De-ar avea ce spune! Dar ce are legalitatea si democratia cu originea etnica a „indigenilor majoritari”? Stim ca suntem de origine latina. Si? Romanii de pe timpul lui Ceausescu erau satui de adevarul despre originea lor etnica, dar legalitatea si democratia le cam lipseau.

Tot operand cu citate obscure din Machiavelli si Gusti, dna Gane, la un moment dat, declara ca moldovenilor le lipseste mandria nationala intr-o asemenea masura, incat se poate vorbi despre niste „deficiente etnopsihologice ale indigenilor din RM”. Iaca na! Nu-i suficient ca suntem indigeni, am ajuns sa fim si deficienti! Si – Doamne! – cand ne ducem in Europa, lumea simte de la distanta ca noi suntem cam intr-o doaga si ne arata cu degetul. Apoi sa luati seama – le lipseste mandria nationala, nu stiu sa dea buna ziua, nu stiu sa lucreze fara a fura si nici sa arunce gunoaiele la cos nu stiu. Iar eu am participat la o conferinta organizata de ambasada noastra la Roma si i-am crezut pe demnitarii italieni care vorbeau in termeni elogiosi despre moldoveni!…

Recunosc pacatul de a nu prea avea mandrie nationala. Dar, poate, problema e ca nu stiu cu ce sa ma mandresc. Stramosii mei au pierdut aproape toate razboaiele si n-au inventat praful de pusca, macaroanele si nici mamaliga. N-au colonizat America, n-au facut bomba atomica si nici a manca nu stim! Avem un asortiment foarte sarac de branzeturi, nu ne pricepem macar a sara niste solduri de porc si a face niste jamboane crude ca europenii. Nu cultivam spanacul, cicoarea, rucola, feniculul… Satele noastre se cufunda in mizerie, drumurile noastre sunt pline de gropi. Cum sa ma mandresc eu in fata italianului, care a vazut la 19 decembrie 2009, pe RAI TRE, emisiunea CRASH „Moldova, il mal di emigrazione”, unde sunt aratati copiii nostri abandonati si dezastrul satelor moldovenesti. Un cameraman italian – fara rusine! – intra in „nujnik”-ul infect din fundul gradinii pentru a lua niste semnificative imagini…?

Cred ca, atunci cand omul nostru simplu nu se mandreste, e pentru ca n-are cu ce se mandri. Marele noroc al moldoveanului nostru – lipsit de moftul mandriei nationale – este anume acela de a-si recunoaste inferioritatea in fata altor popoare, cea care n-are nicio legatura cu rasismul si ideologiile. El trebuie sa invete de la aceste popoare.

Aflarea Moldovei in cadrul URSS n-a trecut fara urmari. S-a inradacinat in noi ceva din maretia, dar si din ridicolul acelui stat. Cel mai mare efect asupra noastra l-a avut cultura ruseasca – numai memorabilele filme sovietice cat fac! Atunci cand URSS s-a prabusit si s-au deschis granitele cu Romania, basarabenii au sperat sa gaseasca dincolo de Prut o cultura de masa de o calitate tot atat de buna, dar in limba materna. N-a fost sa fie. Astazi, speram ca, uniti intr-un fel sau altul cu Romania, vom reusi sa cream o cultura in care sa ne simtim mult mai bine decat in sanul celei sovietice.

Este clar ca ceea ce anuntam astazi prin cuvantul natiune are o legatura din ce in ce mai mica cu etnia. Aceeasi etnie poate sta la baza unor natiuni total diferite. Englezul nu e american, neamtul nu e austriac… Natiunea americana e un conglomerat de rase si etnii unite de valori comune. Europa fabrica si ea din material de import cetateni de natiune franceza, italiana, germana etc. Tanara natiune moldoveneasca este alcatuita din romani etnici, rusi etnici, ucraineni etnici, gagauzi etnici s.a. Nu inteleg ce rost ar avea exaltarea „mandriei” acestor etnii. Fiecare are istoria, limba si nevoile ei. Odata ce traim intr-un stat si facem toti parte din natiunea moldoveneasca, sa facem astfel incat sa ne simtim bine. Si sa cream, impreuna, lucruri ce ar putea constitui pe viitor prilej de mandrie nationala. Nu e deloc usor, caci te poti mandri efectiv doar cu lucrurile despre care nu stii doar tu, ca reprezentant al natiunii tale, ci au auzit si toate celelalte popoare de primprejur. Si daca ma luati repede, n-as prea sti sa spun ce stiu alte popoare despre Moldova. S-ar putea s-o incurce foarte usor cu vreo tara africana, cu vreun satelit al planetei Pluto, ori cu raul ceh Vltava, numit in italiana Moldava.

Dar lumea e inca noua si sunt atatea de facut! Iar noi suntem atat de tineri! Daca ne punem serios pe treaba, vom avea cu ce ne mandri. Important e ca in aceasta lume care se schimba cu o viteza halucinanta sa stim a raspunde provocarilor viitorului.

Victor Druta,
drutavictor@yahoo.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *