Actualitate

SA Moldovagaz este cea mai importantă întreprindere cu capital de stat pentru economia Moldovei, dar cu o durabilitate financiară foarte mică

Pe baza datelor disponibile, se propune tuturor vizitatorilor site-ului să formuleze un rating al stabilității financiare a întreprinderilor.

Sunt implicaţi 4 indicatori: lichiditatea, rentabilitatea, barierele și activitățile întreprinderilor. Astfel, întreprinderilor de stat cu cea mai bună durabilitate financiară sunt Î.S. Centrul de Stat pentru Atestarea şi Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar şi a Fertilizanţilor, S.A. Metalferos și Î.S. Fintehinform, Centrul Național de Frecvență Radio, Centrul de Standardizare și Testare a Calității Produselor de Conservare, Centrul Tehnic de Securitate și Certificare Industrială, Centrul Național pentru Controlul Calității Produselor Alcoolice, Camera de Înregistrare a Moldovei, Centrul Agricol Informațional, Combinatul Poligrafic. La polul opus se situează Moldelectrica, Calea Ferată a Moldovei, Dumbrava Vest, Administrația Drumurilor de Stat, Moldsuinhibrid, Rețelele de Distribuție Nord-Vest, Termoelectrica SA, Air Moldova, Complexul Republican de Auto-Training (CRIA) și Moldovagaz.

Pe baza platformei a fost format de asemenea ratingul celor mai importante întreprinderi de stat pentru ţară – din punct de vedere al activelor, vânzărilor și profiturilor. Conform celor trei criterii, cea mai importantă întreprindere pentru Moldova este Moldovagaz cu active de 12,03 miliarde lei, volum de vânzări – 5,75 miliarde lei și profit – 262,3 milioane lei.

Cele mai importante întreprinderi din punct de vedere al activelor sunt Administrația de Stat a Drumurilor (9 miliarde lei), Termoelectrica (5,2 miliarde lei), CFM (3,48 miliarde lei) și Moldelectrica (1,46 miliarde lei).

In TOP 5 companii clasate după vânzări, pe lângă Moldovagaz au mai intrat Energocom (3,48 miliarde lei), Air Moldova (2,5 miliarde lei), Termoelectrica (2,42 miliarde lei) și Metalferos (1,07 miliarde lei) . Pe lângă Moldovagaz, cel mai mare profit l-a inregistrat Moldtelecom (102,8 milioane lei), Metalferos (41,3 milioane de lei), Centrul Național de Frecvență Radio (26,99 milioane lei) și Energocom (20,07 milioane lei).

Sursa: allmoldova.md


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *