Politică

Salariile diplomatiilor redevin publice

Guvernul a aprobat astazi structura, efectivele de personal si indemnizatiile de functie (in valuta) ale diplomatiilor moldoveni. Potrivit ministrului Afacerilor Externe Iurie Leanca, dupa mai mult timp de secretizare salariile diplomatiilor devin publice. El a mai precizat ca acestea au ramas aceleasi ca si in anii trecuti.
Un ambasador are un salariu intre 1700-2000 Euro, iar un administrator-sofer circa 1000 Euro.

Leanca a declarat ca decizia adoptata are scopul de a optimiza cheltuielile tuturor misiunilor diplomatice in contextul crizei economice. Vor fi reduse 18 pozitii, altele vor fi transferate la reprezentantele noi care urmeaza a fi create in urmatoarele luni – Ambasada de la Madrid si Consulatul General de la Iasi – sau la alte misiuni existente. De exemplu, la Kiev exista doua pozitii de consilieri pe probleme economice.

Una dintre ele va fi inchisa, fiind transferata pentru misiunea diplomatica din Misk. La fel se va proceda si cu ambasada de la Budapesta care va fi redimensionata. In capitala Ungariei acum exista cinci diplomati, spre deosebire de Viena unde sunt doar trei si pe care Leanca o considera mult mai importanta decat Budapesta. „Chiar daca de la bugetul de stat pentru 2010 au fost alocati cu un mln. lei mai mult decat in anul trecut pentru cheltuielile misiunilor diplomatice, constituind 156 mln. lei, in valuta echivalentul lor este cu aproximativ 18% mai mic fata de anul trecut”, a mentionat ministrul. Totodata, Leanca a spus ca pana acum in mai multe reprezentante diplomatice erau trimisi rude si oameni de incredere ai liderilor comunisti, fiindu-le stabilite secret salariile.

Ministrul Agriculturii Valeriu Cosarciuc a propus ca sa fie create trei pozitii noi de consilieri pe probleme economice in ambasadele din Germania, Franta si Polonia, tari in care R. Moldova ar avea interes sa stabileasca relatii economice si de unde sa atraga investitii straine. Prim-ministru a sustinut propunerea lui Cosarciuc, numai ca Leanca a insistat ca nu este nevoie. „Este primul ministru care i se propun mai multi bani si el refuza”, a remarcat premierul. In opinia lui Leanca, RM nu fructifica institutia de consul onorific, care nu costa bani dar care poate sa trezeasca mai mult interes pentru tara noastra. „Haideti sa identificam impreuna in tarile care ne intereseaza oameni cu o anumita pozitie pe care sa-i numim consuli onorifici”, a adaugat Leanca.

Cat priveste noul consulat de la Iasi, Leanca spune ca acesta ar putea fi functional pana in aprilie. Autoritatile au identificat trei cladiri si urmeaza sa se deplaseze la Iasi pentru a alege pe una din ele. Inaugurarea Ambasadei de la Madrid va dura ceva mai mult a afirmat ministrul.

Vedeti ce salarii au reprezentantii Republicii Moldova care activeaza in cadrul misiunilor diplomatice din strainatate

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *