Timpul.md

Actualitate 21 Septembrie 2018 | 07:51

SCANDAL DIPLOMATIC /// Ucraina pregătește expulzarea consulului maghiar din Transcarpatia. Budapesta amenință

Ucraina a decis expulzarea consulului ungar din Transcarpatia, dupa ce televiziunile de la Kiev au difuzat un video in care acesta elibereaza în masă ”pașapoarte” cu cetatenie maghiara unor localnici.

În videoclip, locuitorii din Berehove depun juramantul Ungariei si primesc documente de cetatenie. După aceea, diplomații maghiari beau cate o cupa de șampanie și le cer proaspetilor cetateni maghiari să ascundă de autoritățile ucrainene faptul că au obținut o a doua cetățenie.

După depunerea jurământului, noii cetățeni ai Ungarieiobțin un pachet de documente, care include documentul de naturalizare (honosítási okirat) și carte de înregistrare a cetățeanului Ungariei (lakcímkártya). În această carte se spune că persoana inc auza este cetățean maghiar cu domiciliul în străinătate.

Pe baza acestor documente, persoana în cauză poate solicita fie un document de identitate maghiar intern, care are forma unei cărți de identitate, fie un pașaport maghiar (Útlevél).

Budapesta a reactionat dur la anuntul expulzarii consulului sau si considera decizia Kievului drept un act inamical. Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjártó a declarat cu aceasta ocazie ca: ”un astfel de gest ar pune relațiile dintre cele două țări într-o dimensiune diferită și nu va rămâne fără răspuns. Totusi, el remarca ca Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului nu a primit înca informații oficiale cu privire la această chestiune“.

Ministrul adauga că video la care se face referire a fost înregistrat cu o cameră ascunsă în Consulatul Ungariei din Berehove și a fost folosit în campania electorală din Ucraina în încercarea de a câștiga voturi prin ațâțarea de sentimente anti-maghiare. Potrivit ministrului, înregistrarea a fost cel mai probabil făcută și publicată pe internet la comanda cuiva.

El a adăugat că jurământul de cetățenie înregistrat pe video respecta toate regulile și că, prin urmare, faptul că ministrul ucrainean de externe are obiecții împotriva acestuia nu poate fi explicat decât prin considerente politice interne.

„Cetățenia dublă este o practică obișnuită în UE și, în consecință, obiecțiile ucrainene indică faptul că Kievul nu ia serios integrarea europeană și aderarea la NATO”, a spus ministrul.

„Guvernul nu va permite administrației ucrainene sa agraveze și mai mult situația maghiarilor din Transcarpatia și condamnă încercările de a-i intimida“ – a adăugat Szijjártó .

Totodata, seful diplomatiei maghiare a amenințat că Budapesta „va încetini în continuare” mișcarea Ucrainei spre UE din cauza scandalului privind ”pașapoartele”.

http://www.paginaderusia.ro/
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus