Timpul.md

Actualitate 16 Ianuarie 2017 | 14:47

Scandalul de la TVR CLUJ a ajuns la Chișinău

Mai mulți jurnaliști de la Chișinău s-au sesizat asupra scandalului iscat la TVR Cluj în jurul proiectelor desfășurate de acest post în colaborare cu presa din Basarabia.

Un grup de participanți la proiectele respective a dat publicității o scrisoare de protest în care sancționează atitudinea redactorului-șef Adrian Rozenberg și solicită conducerii TVR să intervină în acest caz.

Redăm integral textul dat publicității de către jurnaliștii de la Chișinău:

„D-na Irina Radu, Președinte – Director General TVR,

Sunt Olesea Russu, producător TV la IPNA Compania Teleradio-Moldova, participantă în proiectele inițiate de TVR Cluj – Caravana ”Moldova spre Europa”, ”Jurnalist în România” și ”Reporter Est”.

Colegii mei, jurnaliști din R.Moldova, participanți în proiectele sus numite sunt nedumeriți de declarațiile în presă făcute de Adrian Roca-Rozenberg, producător executiv demisionar al TVR Cluj, fapt pentu care vă adresăm această scrisoare de protest.

Vă rugăm să examinați minuțios acest demers.

Cu profund respect, Olesea Russu, producător Tv Moldova 1.

SCRISOARE DE PROTEST

„Toate jurnalistele erau, cum să zic, fete de sticlă, unele dintre ele nu făcuseră deloc teren. În plus, jurnalistele din proiectul transfrontalier au fost de limba rusă. Nu prea înțelegeau nici limba română, deci nu știu ce «pod peste Prut» a ieșit.”

Citatul de mai sus aparține lui Adrian Rozenberg, fost producător executiv la TVR Cluj, și l-am preluat dintr-un interviu acordat de către acesta portalului de știri „pressone.ro”.

Dincolo de afirmațiile tendențioase, aproximative și chiar mincinoase, NOI, jurnaliștii de la Chișinău implicați în proiectele organizate de TVR Cluj, ne declarăm dezamăgirea, dar și surprinderea de a regăsi în acest interviu un alt om: ușor infantil, răzbunător și foarte disprețuitor în raport cu jurnaliștii din Republica Moldova.

Simțim nevoia să mărturisim că proiectele TVR Cluj – Jurnalist în România și Reporter Est – nu au avut nicio clipă conținutul unui program de tip „pod peste Prut”, reprezentând mai degrabă o platformă comună în care s-au regăsit experiențe media diverse, deci un exercițiu al diversității, la care, spre onoarea TVR, au participat vorbitori și de limba rusă.

Trebuie să ne spună prietenul nostru Adrian Rozenberg, când a fost sincer: atunci când ne gratula cu aprecieri despre profesionalismul nostru sau acum când vorbește despre noi într-un mod disprețuitor, iar proiectele la care am participat le califică „apă de ploaie”?

NOI am răspuns cu multă bucurie la toate invitațiile TVR, am apreciat preocuparea postului public pentru zona pe care o reprezentăm, dar nu putem acum să nu ne exprimăm protestul față de apariția în spațiul public a unor poziții jignitoare la adresa jurnaliștilor de la Chișinău, fapt pentru care solicităm conducerii TVR, în mod expres doamnei președinte Irina Radu, să ia act de protestul nostru, de situația creată de Adrian Rozenberg și încurajăm totodată personalul TVR să susțină pe mai departe proiectele care privesc Republica Moldova.


Semnează:

ANNA GLUȘCO – MOLDOVA 1

GLORIA GORCEAG – MOLDOVA 1

OLGA GRUZDEVA – RU TV

VERONICA GHIMP – PUBLIKA TV

TATIANA PAȘCOVSCHI – CANAL 2

AURA REVENCO – JURNAL TV

OLESEA RUSSU – MOLDOVA 1

ZHANNA SHASHKOVA – GRT

ANNA SMOLNIȚCHI – THT BRAVO

LIUDMILA VASILACHI – MOLDOVA 1

NATALIA VLASOVA – ITV


Sursa: rompress.info

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus