Actualitate

Schimbările climatice distrug jumătate din cel mai mare recif de corali japonez

Reciful, aflat în dreptul insulei Ishigaki și protejat ca rezervație naturală, are peste 70 de specii de corali și este considerat unul dintre cele mai vechi și mai mari din emisfera nordică.

Nouăzeci și șapte la sută din coralii săi au suferit un proces de albire, iar 56% au murit, potrivit studiului ministerului nipon, care a analizat reciful în lunile septembrie și octombrie.

Ceea ce a condus la această situație a fost creșterea cu aproximativ două grade a temperaturii medii a apelor din zonă, potrivit ministerului. Acesta a avertizat totodată în legătură cu riscul dispariției celorlalți corali.

Fenomenul meteorologic El Nińo, care duce la creșterea temperaturilor la suprafața mării, a contribuit la albirea coralilor în întreaga lume în 2016, printre care unele dintre cele mai mari recife protejate din Australia și Thailanda.

Albirea coralilor are loc când aceștia se confruntă cu schimbări extreme și constante de temperatură, lumină și nutrienți. Acest proces pune în pericol numeroasele specii de pești care își găsesc adăpost și hrană în recife.

În oceanele Indian și Pacific, dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua la nivelul actual, rezervele de pești s-ar putea diminua între 10% și 30% până în 2050 în raport cu perioada 1970-2000, potrivit datelor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *