Politică

Se împlineşte un an de la învestirea Guvernului Filip

După lungi runde de negocierii privind desemnarea candidatului pentru funcţia de premier, Parlamentul reuşeşte în data de 20 ianuarie 2016 să acorde vot de încredere Cabinetului de miniştri condus de Pavel Filip. Actualul Executiv a fost votat pe fundalul protestelor stradale.

„Cu 57 de voturi proiectul de hotărâre pentru aprobarea Guvernului şi programul de activitate a Guvernului este aprobat”, menționase președintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Mulţumesc tuturor colegilor din majoritatea parlamentară, de modul responsabil în care contribuie la evitarea alegerilor anticipate”, a spus premierul Pavel Filip.

Noul Cabinet de miniştri s-a pomenit într-o situaţie dificilă, din cauza sistării finanţării externe, condiţia fiind negocierea unui acord cu FMI şi soluţionarea crizei din sectorul bancar. În data de 7 noiembrie 2016, FMI anunţă că a aprobat un program de trei ani pentru Republica Moldova.

„Cred că anul 2017 nu va fi unul în care să curgă lapte și miere, dar va fi unul istoric pentru modernizarea țării, dacă toți vor înțelege că avem o șansă unică să trecem la o etapă de dezvoltare”, declarase premierul.

În toamna anului trecut, Pavel Filip a mers la Washington unde a reprezentat ţara noastră la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Premierul a avut întrevederi cu preşedinţii Georgiei, Estoniei, Letoniei, dar şi cu Adjunctul Secretarului de Stat SUA, Victoria Nuland. În cadrul unei vizite ulterioare la Bruxelles, liderii Uniunii Europene anunţă despre oferirea a 45 de milioane de euro ţării noastre, în calitate de suport bugetar.

„Astăzi confirm suportul puternic al Uniunii Europene pentru Moldova şi eforturile pentru implementarea reformelor de care vor beneficia cetăţenii moldoveni”, a spus Comisarul European Johannes Hahn.

În 2016, Guvernul a reuşit aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2017 la timp. Legea Bugetului prevedere venituri de aproape 32, 8 miliarde de lei şi cheltuieli de 36,8 miliarde de lei, cu un deficit bugetar de 4,1 miliarde de lei. În primul an de la învestire, Cabinetul de miniştri a aprobat reforma sistemului de pensii. Astfel, toate pensiile vor fi calculate după aceeaşi formulă, iar plăţile privilegiate vor dispărea. A fost stabilită şi vârstă unică de pensionare de 63 de ani.

Astăzi, 20 ianuarie, începând cu ora 11:00, prim-ministrul Pavel Filip va susţine un briefing de presă cu prilejul împlinirii unui an de la învestirea Guvernului.

Sursă: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *