Timpul.md

Actualitate 17 Iunie 2021 | 08:13

Se întâmplă în România: Extremiști condamnați pentru terorism, eliberați condiționat înainte de termen

 

István Beke şi Zoltánt Szőcs, condamnaţi în 2018 la 5 ani de închisoare pentru terorism, beneficiază de eliberare condiționată, după o hotărâre a Judecătoriei Brașov, notează publicaţia maghiară Maszol.ro. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată de procurori, scrie Bună ziua Brașov.

Cei doi au putut să ceară eliberarea condiţionată din mai 2020, de atunci fiind făcute 4 astfel de cereri, dar toate au fost respinse de instanțele de judecată.

István Beke şi Zoltánt Szőcs, lideri locali ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, au fost condamnaţi, pe 4 iulie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la câte cinci ani de închisoare pentru acte de terorism şi instigare la acte de terorism. Aceştia plănuiau un atentat cu bombă la parada de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc, în 2015.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), începând din anul 2014, în România a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM de a iniţia acţiuni violente cu scopul de a materializa obiectivele autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste, respectiv refacerea „Ungariei Mari”.

Astfel, în 10 octombrie 2015, într-o şedinţă la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Zoltan Szocs, preşedintele HVIM Transilvania, i-a trasat lui Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, în judeţul Covasna, la data de 1 decembrie 2015, „în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României”.

„Inculpatul Szocs Zoltan l-a determinat pe inculpatul Beke Istvan Attila să-şi asume în faţa şefului ierarhic pe linie de organizaţie HVIM executarea acţiunii ordonate în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor şi instrumentelor necesare confecţionării unui astfel de dispozitiv”, se mai arată în actul de sesizare a instanţei. Anchetatorii susţin că Zoltan Szocs, promotor al sloganului „Ţinutul Secuiesc nu e România!”, convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM, „trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”, le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

În același timp, fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, condamnat pentru două angajări fictive, în care prejudiciul a fost recuperat, i-au fost respinse cererile de eliberare condiționată.

Dragnea a petrecut deja doi ani în închisoare, din sentința de trei ani și șase luni.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus