Timpul.md

Actualitate 10 Aprilie 2017 | 14:49

Secție de la Institutul „Mamei și Copilului” din Chișinău, renovată pe banii României

Copiii care suferă de alergii complicate vor avea acum posibilitatea să se trateze într-o secție modernă din cadrul Institutului „Mamei și Copilului” din Chișinău. Secția a fost renovată și mobilată cu sprijinul financiar oferit de Guvernul României, în valoare de 2,3 milioane de lei.

Unica secție de alergologie pediatrică din Republica Moldova nu a fost reparată de la fondarea sa, adică de mai bine de 30 de ani, se arată într-un reportaj realizat de Radio Chișinău.

Acum, cele șapte saloane din secție, blocurile sanitare, sufrageria, coridorul și bucătăria – toate au fost renovate și mobilate. De reparația secției medicale, cu o capacitate de 20 de locuri, s-au bucurat copiii și părinții care se tratează aici.

Medicii afirmă că înainte de renovare, în toată secția erau condiții de muncă sovietice. Pereții sălii de tratament, care altădată erau dați cu var, acum sunt acoperiți cu linoleum medical care nu absoarbe microbii.

„S-a modernizat podeaua și pereții: este linoleum medical, pregătit într-o tehnologie de ultimă oră. Renovarea sălii de tratament coincide standardelor europene. Așa cum arată sala acum, așa arată orice sală de tratament, din orice spital, din orice țară din Europa”, a declarat șefa Secției Alergologie, Tatiana Gorelco.

Directorul Institutului „Mamei și Copilului”, Sergiu Gladun, spune că dacă nu ar fi fost banii oferiți de România, secția ar fi activat în condiții deplorabile încă multă vreme.

„Cu propriile puteri noi nu puteam face acest lucru. În secție sunt doi doctori, șapte infirmiere și șapte asistente medicale, un personal foarte bine pregătit care în viitor va lucra în condiții mai bune. Calitatea serviciilor medicale va fi la nivel mult mai înalt decât a fost”, a declarat Sergiu Gladun.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, s-a declarat mulțumit că investițiile pe care le face statul român în Republica Moldova dau roade.

„Domeniile de marcă în care România investește în Republica Moldova, în speță sănătatea și educația își dau mâna, pentru că în cadrul Secției de Alergologie sunt mulți studenți care vin să-și facă practica. Ne dorim ca în felul acesta populația Republicii Moldova să fie mai sănătoasă și mai fericită”, a declarat Daniel Ioniță.

Pentru renovarea mai multor secții din cadrul Institutului „Mamei și Copilului” din Chișinău Guvernul României a alocat, în total, 2,5 milioane de lei. Astfel, până în această toamnă vor fi renovate Secția de Cardiologic și un laborator imunologic. 

infoprut.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus