Sport

Selectionata Moldovei: fara moldoveni?

De ani buni criticam managementul Clubului de fotbal „Sheriff Tiraspol” pentru faptul ca achizitioneaza angro jucatori de peste hotare care, integrati in lotul de baza, fac legea in fotbalul indigen. Analizand componenta multiplei campioane la mai multe meciuri interne, nemaivorbind de cele internationale, putem distinge doar doi-trei fotbalisti moldoveni, inconjurati de o majoritate de jucatori straini.

Ei bine, interesul unui club de fotbal in activitatea sa competitionala este de a cumula experienta sportiva cu un profit financiar pe masura si, trebuie sa recunoastem, tiraspolenii au tras multe foloase din acest amalgam. Cand insa este vorba despre o selectionata care promoveaza imaginea unui stat, internationalizarea echipei pare sa stirbeasca din prestigiul fotbalului indigen.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune PRO TV, deranjat de tendintele Uniunii de Fotbal a Rusiei, respectiv, a cluburilor rusesti, de a interzice prezenta moldovenilor cu pasapoarte rusesti in lotul national, presedintele Federatiei Moldovenesti de Fotbal (FMF), Pavel Ciobanu, a remarcat ca exista o solutie pentru a completa lotul national cu jucatori de valoare.

Reamintim ca, actualmente, in Campionatul de fotbal al Rusiei (primele doua divizii) sunt legitimati practic cei mai puternici fotbalisti moldoveni, din care lesne s-ar putea forma o echipa competitiva care, in mod cert, nu s-ar face de ras pe arena internationala. Pentru a-si garanta jocul in lotul de baza al echipelor unde sunt legitimati, moldovenii au fost nevoiti sa accepte cetatenia rusa, autoritatile din aceasta tara interzicandu-le, deocamdata, sa evolueze pentru selectionata R. Moldova. Ieri, la Moscova, urma sa se decida pozitia definitiva a autoritatilor ruse fata de aceasta problema.

In cazul adoptarii unei hotarari care ne-ar dezavantaja, presedintele FMF a definit o solutie pentru completarea echipei noastre nationale – internationalizarea lotului antrenat de tehnicianul roman Gabi Balint. Nu pare a fi o idee rea, chiar si in fotbalul din dreapta Prutului exista o multime de jucatori talentati, care insa au sanse minime de a accede in selectionatele Romaniei, din cauza unei concurente acerbe.

Amatorul moldovean de fotbal asteapta de ani buni o echipa reprezentativa care sa lupte la un nivel inalt cu orice adversar. Naturalizarea fotbalistilor de la nationala nu este o noutate in fotbalul european. La asemenea solutii au apelat si formatii precum cea a Poloniei, Armeniei si altele. Dar in cazul R. Moldova, consider ca internationalizarea reprezentativei de seniori trebuie sa fie o solutie provizorie, or, fotbalul autohton mai are o serie de selectionate: de tineret, Under-19, 18, 17 si asa mai departe, unul dintre scopurile carora trebuie sa fie pregatirea jucatorilor pentru echipa nationala.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *