Timpul.md

Actualitate 20 Octombrie 2017 | 15:49

Separatiștii din Transnistria se plâng că au pierdut 60 de milioane de dolari de la livrările de energie

În nouă luni ale anului 2017, din regiunea transnistreană a fost furnizat consumatorilor din Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului, curent electric în valoare de 76,2 milioane de dolari, se arată într-un raport al așa-zisei bănci republicane de la Tiraspol, scrie mold-street.com

E o scădere cu circa 45% față de aceeași perioadă a anului trecut, când a fost livrată energie electrică în valoare de 136,6 milioane de dolari.

"Acest rezultat se datorează unor condiţii contractuale mai puţin atractive de livrare a energiei electrice", constată autorii raportului.

Un alt factor l-a constituit reluarea de la 1 aprilie 2017 a importului de energie din Ucraina. Potrivit datelor oficiale ucrainene, în nouă luni ale acestui an în Moldova a fost livrat curent electric în valoare de 44,35 milioane de dolari.

În consecinţă Moldova a devenit a doua piaţă de desfacere a energiei din Ucraina, după Ungaria.

Amintim că la începutul lunii aprilie, SA Energocom (100% - Guvernul) a semnat cu compania DTEK Trading din Ucraina un contract de furnizare a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Ministerul Economiei nu a anunțat prețul de achiziție, dar a declarat că Energocom va livra operatorilor reglementați energie la un preț de 50,2 dolari pentru un MWh, care ce este cu două procente și ceva mai mare decât cel vechi de 48,99 dolari pentru un MWh.

Decizia a provocat nemulţumirea Tiraspolului, deoarece afecta grav bugetul regiunii. În plus a fost inițiată o veritabilă ofensivă politică, iar unul din promotorii acesteia a fost chiar președintele Igor Dodon, care a promis liderului separatist Vadim Krasnoselischi reluarea achizițiilor de energie.

În consecinţă după intervenţia lui Rogozin, din 7 iunie 2017, SA Energocom) a renunţat la o parte din achiziţiile de curent din Ucraina şi cumpără o parte din energia electrică pentru necesitățile Republicii Moldova, de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, la prețul de 45 dolari pentru un MWh. Prețul este cu 10% mai mic, comparativ cu cel achitat  de la 1 aprilie și până pe 6 iunie companiei DTEK Trading (Ucraina).


Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan din regiunea separatistă este deținută de gigantul rus Inter RAO EES și va asigura până pe 31 martie 2018 circa 60% din necesarul de consum de energie electrică în Moldova. 

Circa 22% din necesar este asigurat de producătorii locali, iar 18% din importurile din Ucraina.

 Moldova produce circa 25% din energia consumată. De la 1 aprilie, Moldova achiziţionează energie electrică din Ucraina, de la compania „DTEK Trading”, la preţul de $50,2 pentru un megawatt oră. Totodată, Centrala de la Cuciurgan furnizează energie electrică în Moldova la un preţ cu 10% mai mic decât furnizorul ucrainean ($45), transmite mold-street.com

A
utor: mold-street.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus