Timpul.md

Ultima oră 19 Septembrie 2013 | 13:04

Separatiștii "transnistreni" AMENINȚĂ REPUBLICA MOLDOVA

Transnistria este pregătită să întreprindă măsuri de răspuns "în cazul în care Moldova va introduce, în mod unilateral, noi forme de migraţie şi control la frontiera cu Transnistria".

 Acest lucru a fost discutat, ieri, la o întrevedere între pretinsul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk şi secretarul consiliului de securitate, fostul şef al KGB-ului transnistrean, Vladislav Finaghin, scrie Infotag.md.

Potrivit comunicatului emis de serviciul de presă a lui Şevciuk, "în cadrul discuţiilor, o atenţie deosibită a fost acordată modului de circulaţie la hotarul dintre Moldova şi Transnistria a cetăţenilor ruşi şi ucraineni, care locuiesc pe teritoriul Transnistriei". De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat despre "documentarea forţată a transnistrenilor".

"Una dintre condiţiile părţii moldoveneşti este necesitatea de instituire a permisului de reşedinţă pentru locuitorii Transnistriei, care deţin cetăţenia Federaţiei Ruse, a Ucrainei sau altor ţări. Aici sunt impuse anumite condiţii: cetăţeanul trebuie să cumpere o poliţă de asigurare, o carte medicală, să plătească o anumită sumă, impozit, şi altele", a declarat jurnaliştilor după întâlnire, Finaghin.

"Noi, desigur, vom lua măsuri adecvate", a asigurat el.

La întâlnirea lui Şevciuk cu aşa zisul ministru de interne, Serghei Monul, s-au discutat problemele legate de controlul migraţional la frontieră. Anterior, autoproclamatul preşedinte a dispus organelor responsabile să modernizeze punctele de frontieră, cu scopul de a accelera trecerea persoanelor şi a bunurilor. Pretinsul ministru a spus că, în viitorul apropiat, punctele de frontieră vor fi dotate cu scanere speciale pentru documente.

"Scanerele vor citi datele din actele de identitate. Astfel vom accelera trecerea cetăţenilor noştri şi ai altor state prin punctele de control", a spus Monul.

Membrii grupului de lucru privind Transnistria au anunţat că, în prezent, sunt analizate şi alte posibilităţi de monitorizare a migraţiei cetăţenilor străini pe segmentul transnistrean al frontierei.
 
publika.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus