Social

Şi-a găsit liniştea acasă

Andrei Vlădicescu, originar din satul Recea, a fost încorporat în Armata Sovietică pe când avea 20 de ani. Fiind grav rănit în lupte, tânărul a fost internat într-un spital militar din Kaunas, Lituania. Medicii nu au reuşit să-l salveze. Andrei a decedat şi a fost înmormântat în cimitirul spitalului. În 1946, prin hotărârea unui consiliu militar, trupurile ostaşilor au fost deshumate şi înmormântate la un cimitir militar. Acolo îşi găsesc somnul de veci mai mulţi ostaşi din diferite localităţi ale R. Moldova. Ataşatul militar al Ambasadei Lituaniei la Chişinău, Darius Auktionis, prezent la eveniment, a promis că Lituania va face tot posibilul ca ostaşii moldoveni înmormântaţi în această ţară să-şi găsească liniştea acasă. Ostaşi din Recea mai sunt înmormântaţi în Germania, fosta Cehoslovacie, Ungaria. Primarul localităţii Recea, Igor Iovu, a spus că, în timpul războiului, în Armata Sovietică au fost mobilizaţi peste 300 de bărbaţi din localitate, Andrei Vlădicescu fiind unul din cei 65 de ostaşi care nu s-au mai întors acasă.

Ataşatul militar al Ambasadei Lituaniei a declarat că este bucuros că s-a adunat atâta lume la ceremonie. „Înseamnă că oamenii cunosc istoria. Memoria celor care au murit în război este veşnic vie”. Apoi a adăugat că toate cimitirele ostaşilor străini din Lituania, indiferent de ce parte au luptat, sunt bine îngrijite.

La ceremonie au asistat şi rudele decedatului. Ei ştiu despre Andrei Vlădicescu doar din auzite. Casa unde a crescut acesta mai este şi astăzi. Acum în ea locuiesc nepoţii.

În sat au fost aduse două lădiţe cu pământ de la mormântul ostaşului. Una a fost transmisă muzeului satului, iar a doua – rudelor care o vor îngropa în cimitirul din localitate.

Muzeul din Recea a fost deschis în 1959 de către Gavril Drăguţan, profesor de matematică la şcoala din sat. Acesta a studiat de sine stătător istoria localităţii, a adunat de la consătenii săi poze şi obiecte de uz casnic care aveau valoare istorică. Cel mai vechi exponat datează din anul 1500, iar unele sunt râvnite şi de către Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie. După ce Gavril Drăguţan a decedat, locul lui l-a ocupat fiica sa, Viorica Cheptene, în prezent şefa muzeului.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *