Social

SIS-ul, interesat de răchiţelele radioactive

Potrivit Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV), indicele radioactivităţii răchiţelelor depăşeşte de două-trei ori norma admisibilă. Într-un comunicat de presă, Primăria mun. Chişinău anunţa ieri că acestea sunt aduse prin contrabandă în RM, din regiunile belaruse Breansk şi Vitebsk. Iar şeful Poliţiei municipale, Silviu Muşuc, crede că răchiţelele ar putea fi aduse din zona Cernobîlului. „Acum lucrăm la acest caz. Am făcut o achiziţie de control şi am dat probele la laborator pentru verificare. Nu vă putem spune mai multe detalii, pentru că fac parte din secretul anchetei. Important este ca acestea să nu fie comercializate în pieţele din Chişinău”, ne-a spus Silviu Muşuc.

Contactat de TIMPUL, directorul CRDV, Nicolae Gangal, a declarat că mostrele de răchiţele au fost aduse pentru verificări de laborator încă pe 24 noiembrie. Acestea s-au dovedit a fi fără acte de provenienţă. „În urma investigaţiei de laborator s-a constatat că pomuşoarele nu corespund datelor de calitate pentru consumul uman”. Mai mult decât atât, el susţine că răchiţelele au fost aduse de către un reprezentant al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). „Fiecare cetăţean al R. Moldova poate să verifice ceea ce procură, dar pentru acest lucru e nevoie să ceară actele de provenienţă. Orice vânzător este obligat să prezinte bonul de expertiză sanitar-veterinară”, a menţionat Nicolae Gangal.

Am încercat să obţinem informaţii şi de la Serviciul de Informaţii şi Securitate. Până la închiderea ediţiei însă nu am primit niciun răspuns.

Serviciul Supravegherii de Stat a Sănătăţii Publice din municipiul Chişinău recomandă locuitorilor municipiului să solicite certificatele de calitate când procură pomuşoare. Potrivit estimărilor, zilnic, la Piaţa Centrală sunt comercializate aproximativ 20-30 de kilograme de răchiţelele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *