CSI / Rusia

Sistemul American antiracheta din Romnia imbogateste transnistrenii

Prima transa de ajutor umanitar rusesc, in valoare de 7 milioane de dolari, a ajuns deja in Transnistria. In total, pana la sfarsitul anului, guvernul rus va aloca regiunii 200 de milioane de dolari, afirma lideri de la Tiraspol. Aceasta suma reprezinta peste o jumatate din bugetul regiunii.

Liderii de la Chisinau considera aceste ajutoare financiare drept recompensa acordata Tiraspolului pentru un avanpost rusesc in Transnistria, care ar putea fi creat in regiune in calitate de contrapondere la sistemul american antiracheta din Romania.

Saptamana trecuta, premierul kargaz Daniar Usenov venise la Moscova sa ceara bani, insa a plecat fara nimic: Rusia si-a refuzat partenerul din cadrul Comunitatii Statelor Independente /CSI/ in legatura cu creditul promis. De asemenea, la 3 martie mass-media belaruse notau ca Minskul nu a mai primit de la aliatul sau rus suma pe care ar fi trebuit sa o primeasca in februarie. In acest context, acordarea pentru Transnistria nu a unui credit, ci a unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 200 milioane de dolari este lucru foarte serios, subliniaza cotidianul moscovit.

Faptul ca Rusia va ajuta Transnistria sa supravietuiasca in conditii de criza si blocada economica a devenit cunoscut in februarie. Dupa vizita pe care o desfasurase la Moscova, liderul transnistrean Igor Smirnov le-a dezvaluit jurnalistilor ca Rusia a promis regiunii un ajutor financiar in valoare de 200 milioane de dolari. Deja la 3 martie, asa-zisul Consiliu Suprem al Transnistriei a anuntat ca prima transa de ajutor, in valoare de 210,77 milioane de ruble, a fost deja primita.

Potrivit presedintelui comisiei pentru politica sociala din cadrul Consiliului Suprem mentionat, Serghei Ceban, banii vor fi cheltuiti ca ajutoare suplimentare pentru pensionari, in primul trimestru al lui 2010. Acest ajutor se va ridica la 15 dolari de persoana, care se va adauga pensiei propriu-zise. In conditiile in care pensia medie este in Transnistria de 60 de dolari, ajutorul va fi unul serios.

De asemenea, ajutoarele rusesti vor fi folosite pentru finantarea programelor de alimentatie intr-o serie de institutii sociale, medicale si de invatamant, precum si pentru dezvoltarea sectorului agrar.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, proiectul umanitar rusesc se realizeaza in Transnistria deja pentru al treilea an consecutiv, insa in timpul celor doua proiecte precedente Rusia a acordat 55 de milioane de dolari. Liderul separatist Smirnov declarse de mai multe ori ca Transnistria supravietuieste datorita Rusiei si ca aceasta regiune, unde locuiesc 150.000 de cetateni ai Federatiei Ruse, este recunoscatoare Moscovei.

In acelasi timp, liderii de la Chisinau considera ca decizia guvernului rus de a acorda sprijin financiar concetatenilor din Transnistria este mai mult decat un act de darnicie. ‘Acesta va fi pretul avanpostului pe care Rusia l-ar putea amplasa in Transnistria, in cazul in care in Romania vor aparea elemente ale sistemului american antiracheta’, a comentat situatia o sursa a Nezavisimaia Gazeta din cadrul parlamentului Republicii Moldova.

In opinia directorului Institutului de Politici Publice de la Chisinau, Arcadie Barbarosie, ‘mai degraba, ajutorul rus constituie plata pentru loialitatea regiunii’. In acest sens, Barbarosie aminteste de declaratia facuta de Smirnov in februarie, la Moscova, potrivit careia Transnistria va saluta amplasarea pe teritoriul sau a unor rachete rusesti, daca liderii de la Kremlin vor lua o atare decizie.

Potrivit lui Barbarosie, in realitate este vorba nu de un avanpost real, ci de un simbol, iar cei 200 de milioane de dolari oferiti de Rusia constituie plata pentru acest simbol, necesar Moscovei in calitate de argument in dialogul cu Washington pe marginea desfasurarii de elemente ale sistemului antiracheta in Europa. "In caz contrar, Moscova si-ar putea complica relatiile cu Kievului, caruia este putin probabil sa-i placa ‘miscarile de trupe’ ale Rusiei langa granitele sale, capabile, printre altele, sa provoace procese separatiste in Crimeea si in Estul Ucrainei", explica politologul moldovean.

In ceea ce priveste suma la care se ridica ajutorul financiar acordat Transnistriei, Barbarosie subliniaza ca acesta arata si mai impresionant, in conditiile in care Moscova refuzase recent Kargazstanul privind o noua transa de credit si intarzie pana acum acordarea ajutorului pentru Belarus.

Intentiile privind amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor interceptoare de racheta din cadrul scutului american au fost dezvaluite in februarie de presedintele roman Traian Basescu. La scurt timp, Washingtonul a confirmat existenta unor negocieri corespunzatoare cu Bucurestiul. Guvernul Republicii Moldova a sprijinit pozitia Romaniei, iar Transnistria a condamnat-o, pronuntandu-se pentru amplasarea pe teritoriul sau a unor elemente de aparare rusesti. Pana acum, Moscova nu a comentat propunerea Tiraspolului.

Dupa romanialibera.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *