Externe

Slovacia încurajează R. Moldova să găsească „cheia succesului”

Lansarea Convenţiei a coincis cu vizita oficială a ministrului slovac în RM, proiectul fiind, de fapt, finanţat de MAE al Slovaciei şi implementat de IDIS „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă (APE), Centrul analitic independent „Expert-Grup” în colaborare cu Asociaţia pentru Politică Externă din Slovacia.

Potrivit concepţiei prezentate în cadrul conferinţei de lansare, obiectivul proiectului e de a dezvolta strategii şi mecanisme de comunicare cu societatea civilă pentru a spori nivelul de informare a întregii populaţii cu privire la reformele promovate de Guvernul RM. „În cadrul acestui parteneriat dintre instituţiile guvernamentale şi societatea civilă trebuie să existe un dialog permanent, astfel încât să fie identificat interesul naţional al RM. Trebuie să aveţi un consens public despre faptul că modernizarea ţării se va produce prin integrarea în Uniunea Europeană, pentru că UE nu poate fi absorbită separat de simpli cetăţeni şi, în acelaşi timp, nu ţine doar de politicieni”, a declarat Alexander Duleba, director de cercetare la APE din Slovacia. El a oferit exemplul ţării sale, care s-a apropiat de Europa „numai atunci când tot Parlamentul, inclusiv opoziţia, au găsit un numitor comun asupra interesului naţional”. Potrivit lui Duleba, „Convenţia Naţională pentru Integrare Europeană”, implementată în Slovacia şi Serbia, a contribuit esenţial la îmbunătăţirea cadrului normativ şi legislativ al acestor două state.

Proiectul prevede organizarea a trei grupuri tematice de lucru: 1. Grupul de lucru pe vize, frontiere şi Transnistria (coordonat de Eugen Revenco, director de programe la APE); 2. Grupul de lucru pe agricultură şi dezvoltare regională (IDIS „Viitorul”) şi 3. Grupul de lucru pe comerţ, servicii, concurenţă (Centrul „Expert-Grup). Potrivit lui Cornel Ciurea, coordonatorul proiectului în RM, Convenţia are la bază filozofia managementului de guvernare în Europa, „adică presupune mai mult o guvernare pe orizontală, decât pe verticală”. În cadrul conferinţei, la care au participat experţi din diferite domenii, inclusiv reprezentanţi ai ministerelor de la Chişinău, au avut loc şi primele dezbateri. Unii nu au fost de acord cu titulaturile grupurilor de lucru, iar alţii au subliniat necesitatea includerii şi altor domenii pentru dezbateri, cum ar fi justiţia şi drepturile omului, ecologia sau corupţia.

La finalul evenimentului, viceministra Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, care va asigura şi preşedinţia Convenţiei, a subliniat sprijinul părţii slovace oferit R. Moldova: „Experienţa de succes a Slovaciei este utilă pentru noi şi apreciem bunăvoinţa de a o împărtăşi, ceea ce demonstrează solidaritatea Republicii Slovace cu ţara noastră”. În opinia lui Gherman, „acest proiect este unul potrivit, la timpul potrivit şi pentru ţara potrivită”. La rândul său, şeful diplomaţiei slovace, Mikulas Dzurinda, a ţinut să încurajeze ţara noastră: „R. Moldova a înregistrat, în ultimul timp, cele mai bune succese dintre toate ţările-membre ale Parteneriatului Estic, iar Uniunea Europeană trebuie să fie mai largă şi mai puternică împreună cu Moldova. Nu aveţi timp de pierdut”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *