Opinii și Editoriale

Smbata de taina a lui Papuc la Procuratura

Nu m-am mirat deloc, marti, cand l-am vazut pe Gheorghe Papuc foarte senin si disponibil pentru televiziunea pro-comunista NIT – daca in ultimul timp el fuge de jurnalisti ca dracul de tamaie, astora le-a facut si declaratii. E si firesc – NIT sustine comunistii, iar Papuc e un produs comunist care, se pare, risca o amenda sau cativa ani de puscarie, desi eu personal nu prea cred ca va fi asa. 

Inainte de a va spune de ce am aceasta convingere, am sa fac o precizare despre aparitia lui Papuc la NIT. Fostul ministru l-a acuzat pe Victor Catan ca minte atunci cand il invinuieste de delapidari de fonduri de peste 40 mln. de lei, mentionand ca Curtea de Conturi n-a depistat fraude in activitatea sa. Sa fie, desi adevarul e ca CC a descoperit mari incalcari financiare in acest sens, numai ca sefa Curtii, Ala Popescu – tot ea, mama procurorului Corneliu Popescu, care il audiaza pe Papuc in dosarele penale privind evenimentele din 7 aprilie – le-a ascuns si, mai mult, si-a obligat si subalternii sa taca. Insa azi oamenii incep a vorbi. Cititi TIMPUL si va veti convinge de aceasta… Dar, sa revin la celalalt subiect. De ce anume procurorii nu inspira incredere in acest caz? Pentru ca insusi cuvantul „papuc” ii incomodeaza; pentru ca ei spun ca nu stiu nimic, chiar daca sunt obligati sa stie; pentru ca refuza sa anunte numele avocatului lui Papuc; pentru ca te sfatuiesc sa vorbesti cu „altii”, care nu stiu nici atat. Iar uneori isi permit sa te intrebe franc: „De ce va trebuie asa informatie?”.

Deoarece e informatie publica si orice procuror este obligat, prin lege, sa o ofere. Dar cel mai important – daca iti si spun ceva despre Papuc, procurorii nostri se contrazic, ca niste scolari. Amintiti-va ca Igor Popa, sef de sectie la PG, declara duminica seara ca Papuc va fi audiat marti, pentru ca a doua zi sa ne spuna ca stia inca de sambata ca audierea a avut deja loc. Simtiti ca ceva nu e curat?

In cele din urma, noi am aflat, totusi, cine este avocatul lui Papuc. E Mihai Murzac, fost viceprocuror general al RM. Discutia pe care am avut-o cu acesta a sporit si mai mult misterul. L-am rugat sa ne explice cum au decurs evenimentele la 9 ianuarie, in „sambata de taina” a lui Papuc, daca ulterior procurorii ierarhic superiori lui Corneliu Popescu habar nu aveau de aceasta. Iata ce ne-a spus Murzac:

1. Ca Papuc a fost citat pentru prima data pentru 28 decembrie 2009. Daca e asa, de ce citatia a fost trimisa in taina, fara a fi anuntate mass-media? Precizam ca Sergiu Garabagiu, seful Directiei cercetare penala, fara de stirea caruia Papuc nu putea sa fie citat, ne-a asigurat, ieri, ca afla de la noi despre o asemenea citatie…

2. Ca Papuc nu se afla atunci in RM, dar la 9 ianuarie, dupa ce s-a intors, i-a „poruncit” avocatului sa-l contacteze pe Popescu, pentru a fi audiat. Avocatul sustine ca Papuc nu primise citatia pentru 12 ianuarie, chiar daca lumea fusese anuntata din timp de insusi procurorul general ca Papuc va fi audiat in acea zi.

3. Ca, la 9 ianuarie, Murzac l-a sunat pe Popescu si, chiar daca era zi de odihna, ca printr-o minune l-a gasit la procuratura. Popescu l-ar fi anuntat ca audierea e programata pentru 12 ianuarie, insa avocatul l-a rugat sa-i audieze atunci. Procurorul s-ar fi aratat dispus, dar numai dupa ce se va consulta cu SEFII sai. I-ar fi solicitat avocatului sa scrie si o cerere. Din pacate, nu se stie cu cine dintre sefi a vorbit Popescu. El refuza sa discute cu noi. Iar sefii sai sunt urmatorii, dupa ierarhie: Igor Popa, seful Sectiei exercitare a urmaririi penale pe cauze exceptionale a Procuraturii Generale, Sergiu Garabagiu, seful Directiei cercetare penala si procurorul general Valeriu Zubco. La 10 ianuarie, Popa a declarat presei ca audierea va avea loc peste doua zile, de unde rezulta ca nu stia nimic. La 11 ianuarie, Garabagiu s-a aratat surprins, afland ca, fara sa fi fost anuntat, Popescu l-a audiat pe Papuc. Ramane procurorul general, care de trei zile incoace nu raspunde apelurilor noastre. Si cand te gandesti ca fostul procuror Valeriu Gurbulea gasea intotdeauna timp pentru jurnalisti, chiar daca acestia il criticau…

Cred ca, mai degraba, asistam la o farsa – e foarte posibil ca procurorii ne mint si ca Papuc, in genere, nici nu s-a gandit la vreo audiere in „sambata de taina”. Oricum, lucrurile se incurca pe zi ce trece si toti martorii se contrazic reciproc. PG a anuntat urmatoarea audiere a lui Papuc pentru vineri, 15 ianuarie. Si ce? Eu cred ca toate vor ramane pe vechi. Daca calaii comunisti vor ramane in institutiile de drept, intr-o zi Papuc va aparea la NIT in rol de victima, iar peste vreo patru-cinci ani – poate si mai repede – dosarul va fi clasat din lipsa de probe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *