Actualitate

Societatea civilă din România: Înţelegerea Medvedev – Ianukovici este una „profund inamicală”

„Această înţelegere ruso-ucraineană – date fiind precedentele create, agresiunile transnistrene de după 1992, tentativele de dezmembrare şi lichidare a exerciţiului suveranităţii de stat a RM – este văzută, în orice analiză geopolitică lucidă, ca fiind un act de ostilitate la adresa Chişinăului, Bucureştiului şi a UE, cu atât mai mult cu cât, în toţi aceşti ani, România şi UE au fost de facto excluse din formatul negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean, provocat şi alimentat de prezenţa armatelor de ocupaţie ale fostei URSS, preluate apoi de Federaţia Rusă”, se menţionează în apelul societăţii civile de peste Prut. Semnatarii declaraţiei cer de la autorităţile române să exprime, în numele tuturor instituţiilor fundamentale ale statului, o poziţie publică faţă de acest eveniment, pe care ei îl numesc „profund inamical”. „Vă cerem, totodată, să declaraţi fără rezerve întregul sprijin al României pentru integrarea europeană a RM şi pentru respingerea Planului Kozak de dezmembrare”, mai adaugă organizaţiile civice. „Atragem atenţia şi dezvăluim opiniei publice că, prin planul Kozak, reluat periodic în ultimii zece ani, Moscova şi, mai nou Kievul, caută ca pe un teritoriu care, potrivit dreptului internaţional, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, ar fi trebuit să revină României – în locul entităţii statale create în urma ocupaţiei şi a căderii imperiului sovietic, să fie creaţi trei pseudosubiecţi politico-juridici captivi într-o pseudo federaţie – un cap de pod al separatiştilor transnistreni şi al unei armate ruseşti, la frontiera Uniunii Europene şi a României”, concluzionează semnatarii apelului.

Conflictul transnitrean a devenit un subiect fierbinte ale acestor zile, în contextul vizitei preşedintelui rus Dmitri Medvedev la Kiev. Medvedev împreună cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, susţin un statut special al Transnistriei şi recunosc rolul „important şi stabilizator” al trupelor ruse în regiune.

În declaraţia celor doi, în posesia căreia a intrat gazeta.ru, se arată că Moldova şi Tiraspolul trebuie să ajungă, prin „mijloace politice paşnice şi prin dialog egal”, la un statut special pentru regiunea transnistreanî în cadrul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a RM, neutralităţii constituţionale şi formării unei zone economice şi de apărare unică. În documentul citat, Rusia şi Ucraina „accentuează rolul important şi stabilizator în actuala operaţiune de menţinere a păcii din regiune şi pledează pentru o colaborare constructivă a tuturor elementelor ei componente”. Cele două părţi mai arată că intenţionează să creeze condiţiile necesare reînceperii negocierilor în formatul 5+2. Între timp, Transnistria, potrivit agenţiei de presă INFOTAG, insistă asupra creşterii contingentului rus în zona de securitate, iar premierul Vlad Filat cere transformarea misiunii de menţinere a păcii actuale „într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional”. „Guvernul RM pledează pentru diminuarea factorului militar în regiune, inclusiv prin retragerea completă a muniţiilor care aparţin Federaţiei Ruse şi a contingentului militar ce asigură paza acestora”, se arata în comunicatul de presă al executivului de la Chişinău.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *