Timpul.md

Actualitate 4 Decembrie 2018 | 12:23

SONDAJ // Uniunea Europeană „BATE” Uniunea Euroasiatică: Câți cetățeni ai R. Moldova optează pentru integrarea europeană

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în cadrul căruia cetățenii vor fi invitați să răspundă la ce uniune ar trebui să adere R. Moldova, mai mulți ar opta pentru Uniunea Europeană. 

Cel puțin, așa arată datele Barometrului Opiniei Publice (BOP), realizat de „CBS-AXA”, la comanda Institutului de Politici Publice, prezentat astăzi la Chișinău.

Astfel, 37,8% dintre respondenți consideră că locul R. Moldova este în Uniunea Europeană, iar 29,5% - în Uniunea Euroasiatică, alături de Rusia. Alți peste 26% nu au știut ce să răspundă, iar 6,5% - nu ar participa la vot.

Întrebați separat dacă R. Moldova ar trebui să adere numai la UE, 42,9% au spus da, 23,8% s-au declarat împotrivă, 22,7% nu știu, iar 7,8% nu ar participa la vot.Pentru Uniunea Euroasiatică au optat, atunci când au fost întrebați separat, 36,5% din cetățeni, iar 29,5% s-au declarat împotrivă.Datele aceluiași sondaj arată că cetățenii R. Moldova mai tânjesc după defuncta URSS și nu e vorba numai de bătrâni, ci și de generațiile tinere. Astfel, 40% ar vota astăzi pentru aderarea R. Moldova la URSS, în timp ce 49% regretă destrămarea acestei structuri.

Totodată, 53% dintre moldoveni au o părerea rea despre separarea recentă a bisericii ucrainene de cea rusă, tot atâția considerând că biserica ortodoxă din R. Moldova trebuie să fie împreună cu cea rusă. Numai 21,7% optează pentru ruperea bisericii de la Chișinău de cea de la Moscova, în timp ce 22% nu au știut ce să răspundă.

Sondajul, finanțat de Fundația Soros și realizat în luna noiembrie curent, a avut un eșantion de 1 115 persoane și o marjă de eroare de 3%.

Sursa: ziarulnational.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus