Ultima oră

Spectacole extraordinare la Opera Nationala

Din luna noiembrie, trupa Operei Nationale se afla in pregatiri pentru doua premiere neobisnuite pentru RM, realizate in colaborare cu mari artisti din Italia, Franta, Marea Britanie, Africa de Sud, Rusia si Olanda, unii implicati in reprezentatii de la Covent Garden, Metropolitan si La Scala. Pe 9 si 10 decembrie, se asteapta avanpremierele spectacolelor „Traviata” de Verdi, in regia lui Jeannette Aster si „Norma” de Bellini, in regia lui Laurence Dale. Regizorul primei reprezentatii monteaza frecvent in Canada si Franta, iar al doilea – in Marea Britanie si Franta. Premierele vor fi prezentate pe 6 si 7 februarie 2010 la Chisinau, dupa care trupa noastra va avea un turneu european.

Nicolae Dohotaru, directorul artistic al Operei Nationale, a anuntat ca intreaga investitie in mult asteptatele premiere le-a suportat Compania olandeza de impresariat „VDB”. Inca de aseara, la Chisinau, din Africa de Sud, au ajuns decorurile celor doua spectacole. Proiectul teatral international a fost initiat anul trecut de „VDB”, companie care aduce in teatrele din Olanda mari artisti ai genului din lume. Printre invitati s-au numarat si solistii nostri, care s-au bucurat de un succes exceptional la publicul olandez, jucand in 40 de teatre din aceasta tara primul spectacol montat la noi de regizoarea Jeannette Aster – „Rigoletto” de Verdi.

Cei doi regizori sustin ca propun conceptii moderne ale operelor. Totusi, autorii ne asigura ca n-o vom vedea pe Violeta, eroina din „Traviata”, in blugi si nici alte ciudatenii contemporane. „Vrem sa aducem spectacolul clasic, dar si cel contemporan in acelasi timp. Incercam sa dezvoltam si aici teatrul muzical: spectatorul sa auda si muzica, dar sa vada si teatrul. Asteptam sa avem un public numeros, ca la Festivalul „Invita Maria Biesu”, a relatat Laurence Dale.

Artistii din strainatate au experienta de a lucra cu mari echipe internationale, care isi dezvolta capacitatile impreuna si fac schimb de idei. Ei recunosc potentialul nostru artistic, dar si lipsa unor schimburi culturale, care ne-a tinut izolati de procesul cultural european. „Si noi invatam de la colegii nostri din RM si speram ca si ei sa invete ceva util de la noi”, au spus regizorii. Marco Boemi, un nume sonor din Italia, care a lucrat chiar si cu Placido Domingo, este conducatorul muzical si prim-dirijorul celor doua spectacole. Este bucuros ca devine unul dintre autorii inevitabilei explozii artistice la Opera din RM.
Scenografia spectacolului „Norma” este semnata de Gary McCann, dupa o experienta de succes intr-un show in Londra, devenit unul de top. Dupa Chisinau, el va pleca la Viena si New York.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *