Ultima oră

Spionii ruşi la Cambridge din anii ’40 erau “alcoolici” şi “incompetenţi”

La Churchill Archive Center din Cambridge, vizitatorii pot de acum să consulte 19 mape cu documente colectate de Vasili Mitrohin, arhivist al serviciilor secrete ruse între 1972 şi 1984. În această colecţie de arhive – cea mai completă din istoria spionajului de după FBI-ul american – apar numele a peste 200 de spioni de naţionalitate britanică ce au lucrat pentru KGB.

Printre aceştia se numără un grup de cinci agenţi recrutaţi în anii 1930 la Universitatea Cambridge şi care ocupau diverse posturi în serviciile de informaţii interne (MI5) şi externe (MI6) britanice.

Documentele realizează un protret deloc flatant al celor cinci membri ai "Cambridge Five". Unul dintre ei, Donald Duart Maclean, este descris ca o persoană "constant alcoolizată" şi "nu prea dotată pentru a păstra secrete".

În timp ce era în stare de ebrietate, el le-a dezvăluit partenerei şi fratelui său că lucrează pentru KGB.

Guy Burgess, şi el aflat "în mod constant sub influenţa alcoolului", a scăpat pe jos dosarele furate de la Ministerul Afacerilor Externe, în momentul în care ieşea dintr-un bar.

Dar arhivele oferă şi o perspectivă a muncii depuse de aceşti agenţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi, apoi, în timpul Războiului Rece. Guy Burgess a reuşit, spre exemplu, să le transmită ruşilor nu mai puţin de 389 de documente secrete în primele şase luni ale lui 1945, precum şi alte 168 în decembrie 1949.

Arhivele lui Mitrohin dezvăluie, de asemenea, că sovieticii amplasaseră ascunzători cu arme uşoare pentru agenţii lor "în jurul principalelor oraşe" ale unor ţări NATO.

"Amploarea şi forţa acestei colecţii ne oferă o perspectivă inedită asupra activităţilor KGB în mare parte din Războiul Rece", explică profesorul Christopher Andrew, primul istoric care a lucrat la aceste arhive şi un prieten vechi al lui Mitrohin, decedat în 2004 la vârsta de 81 de ani.

Dezamăgit de partidul comunist al Uniunii Sovietice, fostul angajat al KGB a profitat de accesul său nelimitat la arhive pentru a lua notiţe şi a face copii ale acestora, înainte de a le transmite ambasadei britanice în 1992.

Sursa: Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *