Bună Dimineața

Spovedania lui Voronin

…Înainte de a se spovedi, Voronin a asistat la slujbă împreună cu tovarăşa Taisia şi aici s-a întâmplat incredibilul. La un moment dat comunistul numărul 1 al ţării a început să lăcrămeze. După care nu şi-a putut înfrâna chiar un fel de plâns, spre deruta soţiei care îl tot scutura de mânecă şi uluirea mută a câtorva babe aflate în biserică. Când a ieşit de la spovedanie, arăta „umflat de plâns”, cum s-au exprimat martorii.

Câţi dintre noi nu am dori să credem că în ceasul al doisprezecelea în Voronin s-au deşteptat resturile de conştiinţă! Poate o fi văzut şi el secvenţele prezentate de Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, ne-ar fi plăcut să credem, şi l-au apucat mustrările de conştiinţă… Deşartă nădejde.

…Două zile după „joia înlăcrimată”, adică în noaptea Învierii, Voronin se prezintă nepoftit de nimeni (nici măcar de mitropolit) la Catedrală, iarăşi împreună cu doamna Taisia, şi nu rămâne în mulţime, ci se bagă în prim-plan, acolo unde s-a obişnuit să stea timp de opt ani şi unde au loc doar primele persoane din stat. Nu s-a rezumat doar la atât, a ţinut să ia lumină de la mitropolit şi – iarăşi după un tic de stăpân – să-l împartă celor adunaţi în faţa catedralei. Un comportament care ar putea să ţi se pară o sminteală, dacă nu ar fi vorba de un spectacol electoral. Chiar dacă unul jalnic şi trist.

Vi-l puteţi imagina pe Lucinschi, de pildă, după 25 februarie 2001, băgându-se şi el ca şi Voronin în spaţiul destinat doar „alesului”? Ştiu foarte bine ce s-ar fi întâmplat. Probabil, nu ajungea să-l dea afară pe Lucinschi – mai degrabă, bosumflat, ieşea el însuşi de la slujbă, după care câteva capete de consilieri ar fi zburat numaidecât.

Iată de ce omul acesta nu poate avea decât lacrimi de crocodil. „Organul” remuşcărilor şi mustrărilor de conştiinţă îi este complet atrofiat. Atâta timp cât unul ca el se va băga nepoftit, nu trebuie să ne pierdem vigilenţa.
Spun asta după ce am gustat o jumătate de an de liberate şi după un 7 aprilie care a fost numai al nostru, nu ni l-a mânjit nicio otreapă comunistă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *