Ultima oră

Srma ghimpata va fi scoasa in februarie

Sarma ghimpata de pe malul Prutului va fi scoasa in luna februarie, se spune intr-o dispozitie semnata de premierul Vlad Filat sambata, 9 ianuarie, inainte ca acesta sa plece in vacanta. Documentul este insotit de un plan de lichidare a instalatiilor genistice de pe sectorul moldo-roman al frontierei de stat.

„In scopul aducerii situatiei de la frontiera de stat a R. Moldova cu Romania in concordanta cu prevederile cadrului legislativ national, precum si cu practicile europene in domeniu, Serviciul Graniceri si, dupa caz, in comun cu autoritatile administratiei publice locale, va asigura realizarea actiunilor de lichidare a instalatiilor genistice pe sectorul moldo-roman al frontierei de stat”, se spune in dispozitia semnata sambata de Vlad Filat. Pana la 20 ianuarie vor fi organizate intruniri cu conducerile raioanelor unde sunt dislocate pichetele de graniceri, iar pana la 30 ianuarie urmeaza sa fie stabilit grupul de lucru care va fi implicat in scoaterea sarmei de la Prut.

Procesul propriu-zis urmeaza sa se desfasoare in februarie-martie si vizeaza instalatiile genistice pe sectoarele pichetelor de graniceri Stoianovca, Gotesti si Cahul (din subordinea Directiei regionale supraveghere si control al frontierei de stat Cahul); instalatiile de pe sectoarele Cotul Morii si Leuseni (Directia regionala Leova); pichetele de graniceri ale Directiei regionale Ungheni si instalatiile genistice pe sectoarele pichetelor de graniceri ale Directiei regionale Costesti, cu exceptia zonei rezervatiilor naturale „Padurea Domneasca” si regiunea barajului hidrotehnic „Costesti-Stanca”.

Anterior, prim-ministrul Filat a declarat ca nu poate fi vorba de integrare europeana cu sarma ghimpata la frontiera. „Nu este o actiune de imagine, ci o actiune care urmeaza sa stabileasca o realitate si un mesaj clar catre cei care tindem. Noi tot vorbim de integrare europeana, dar ce facem cu sarma ghimpata care separa Europa de R. Moldova?”, a spus premierul. Amintim ca, in urma cu doi ani, Consiliul raional Ungheni a decis scoaterea sarmei de la Prut, dar guvernarea comunista a criticat dur aceasta initiativa si a atacat in instanta de judecata decizia autoritatilor locale. In plus, Voronin a amenintat cu puscaria conducerea raionului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *