Actualitate

Statul scoate la privatizare bunuri de aproximativ 1 miliard de lei

Până pe 4 aprilie, este anunţat concursul investiţional pentru privatizarea cinematografelor din oraşele Făleşti, Glodeni şi Leova şi a complexului patrimonial unic ÎS Uzina de bijuterii din Chişinău „Giuvaier”. Potrivit lui Valeriu Triboi, această întreprindere a fost expusă de câteva ori la privatizare comercială, fără să fie solicitată. Acum însă intră în concursul investiţional din cauza datoriilor pe care le are, în sumă de 17 milioane de lei.

Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare al bunurilor expuse la concursul investiţional, constituie peste 12,1 milioane de lei. Volumul minim al investiţiilor solicitate este de 10,7 milioane de lei, cu realizarea lor în decursul a 3 ani.

Tot până pe 4 aprilie, este anunţat şi concursul comercial pentru privatizarea a 21 de întreprinderi de stat şi vânzarea acţiunilor statului în 2 societăţi pe acţiuni. Printre acestea este şi Combinatul Poligrafic, hotelul Zarea, care îşi vor păstra profilul de activitate. Preţul total al proprietăţilor expuse la concursul comercial constituite 588,6 milioane de lei.

Pentru 4 aprilie este anunţată şi licitaţia „cu strigare” pentru privatizarea a 14 bunuri, inclusiv a 4 complexe patrimoniale unice, 7 complete de bunuri imobile şi 3 construcţii nefinalizate, printre care este şi Blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie. Preţul iniţial de vânzare al bunurilor expuse la licitaţie este de 72,072 de milioane de lei.

La aceeaşi dată, va avea loc licitaţia „cu reducere” pentru privatizarea a 6 obiecte nefinalizate din mediul rural. Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare, constituie 2,7 milioane de lei.

În perioada 8-11 aprilie, la Bursa de Valori se vor desfăşura licitaţiile „cu strigare” pentru vânzarea acţiunilor proprietate publică de stat din 34 de societăţi pe acţiuni. Printre proprietăţile care vor fi expuse la bursă se numără Hotelul Chişinău, SA „Floare-Carpet”, SA „Găinuşa”, SA „EuroCreditBank” şi altele. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare constituite 313,3 milioane de lei.

Ca rezultat al privatizării, de la fiecare tranzacţie, în bugetul de stat se achită impozitul privat în mărime de 1%.

La ultima licitaţie desfăşurată de către agenţie, în luna noiembrie anul trecut, au fost expuse 39 de proprietăţi, dintre care au fost vândute 4. Suma totală care a ajuns în buget a fost de 120 de milioane de lei.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *