Timpul.md

Actualitate 20 Decembrie 2016 | 11:32

Statul turc a naționalizat cel mai profitabil activ Gazprom din Turcia

 Actiunile „Gazprom” și Gazprombank în cel mai mare importator privat de gaze rusesti în Turcia – Akfel Holding – au fost naționalizate de facto, scrie „Kommersant”, citând surse familiare cu situatia.

Publicația notează că autoritățile turcești au preluat controlul și au schimbat Consiliul de Administrație al Akfel Holding, actiuni intreprinse pe 6 decembrie, dar nici până în momentul de față nu se cunoaște cu exactitate care este statutul investițiilor rusesti.

„Acum, Fondul de Asigurare a Depozitelor din Turcia (TMSF) informal le-a spus că va „acționa în calitate de acționar”, potrivit unor surse apropiate acționarilor Akfel.

Din Akfel Holding fap parte companiile Akfel Gas (contract cu „Gazprom” pentru 2,25 miliarde de metri cubi de gaz pe an), Avrasia (0,5 miliarde) și Enerco (2,5 miliarde).

In ultimele doua companii, 60% din actiuni sunt detinute de un joint-venture creat de Akfel și Gazprombank. Restul de 40% din Enerco apartin OMV Austria. De asemenea, Gazprom deține un pachet minoritar din Akfel Holding.

În plus, Gazprom are opțiunea de a achiziționa 50% din Akfel Gas, dar operațiunea, lansată în 2014, nu a fost închisă din cauza lipsei aprobării din partea Autoritatii de reglementare din Turcia.

„În general, în contul grupului Akfel intra 55% din portofoliul de livrari cu gaze ale „Gazprom”catre importatorii turci privați și aproximativ 20% din totalul livrărilor de gaze rusești către Turcia” – scrie „Kommersant”.

Conform estimărilor ziarului, veniturile anuale din activitatea de gaze ajung la 400-500 mil $. Grupul nu dezvăluie rezultatele financiare.

De asemenea, ziarul scrie că autoritățile turcești au schimbat complet Consiliul de Administratie al Akfel Holding, numind in locul lui reprezentanți ai TMSF și consultanți.

„Acest lucru a fost posibil datorită decretului 674, adoptat in Turcia după tentativa de lovitură de stat din iulie. Documentul permite autorităților să „preia controlul” unor companii acuzate sau chiar suspectate de finanțare a organizației lui Gülen (recunoscuta în Turcia drept terorista). Victime ale decretului au fost pana acum aproximativ 1,2 mii de companii turcești”- precizeaza Kommersant.

În cazul Akfel au fost investigate legaturile fondatorilor, frații Murat și Fatih Baltachi cu Gulen. Cei doi păstrează acum doar o mică participație, minoritara, într-un număr de companii.

„Gazprom” percepe situația creata extrem de dureros, iar șeful companiei, Alexei Miller, a ridicat problema la întâlnirea cu premierul turc Binali Yildirim, care a sosit la Moscova pe 6 decembrie, dar nu o s-au dat explicații de fond.

„Pur și simplu ne-au luat cel mai eficient și profitabil vânzător a gazului rusesc în Turcia”, – citează ediția sursa apropiata de „Gazprom”.

Cât de dură va fi atitudinea „Gazprom” in viitorul apropiat este neclar, deoarece compania are nevoie de o relație de lucru cu autoritățile turce pentru a pune în aplicare extrem de importantul dpdv politic proiect „Turkish Stream”. 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus