Timpul.md

Constantin Tănase 5 Iunie 2021 | 07:30

Statutul de cumătru e sfânt: statul R. Moldova se ține pe cumătri!

E pur și simplu admirabilă capacitatea unor analiști moldoveni de a inventa dileme. Ultima dilemă e sfâșietoare: ori statalitatea, ori cumătrii și nănașii. 

Apropo de terminologie. E adevărat ce spun oamenii deștepți: „cumătrism”, cu sensul de protecționism, favoritism e o calchiere a sensurilor cuvântului rusesc „kумовство”. Nu mă grăbesc însă să-i contest dreptul la viață din rațiuni cunoscute: practica bate... gramatica, adică uzul ne poate juca festa și ceea ce azi e o greșeală, mâine poate deveni o normă. 

La moldoveni institutul „cumătrului” e unul fundamental, sacralizat, căci se obține prin botez, care la creștini constituie una din cele șapte taine. Acest institut, apărut în vremuri grele, e crucial și azi: când nu te apără nimeni și nu te ajută nimeni, cumătrul e singura instanță salvatoare. Când statul hoț, condus de funcționari hoți, te calcă în picioare, cumătrul rămâne ultima instanță legislativă, executivă și judecătorească. Cine te ajută când primăria te poartă pe drumuri ani de zile pentru o adeverință nenorocită? Poliția? Procuratura? NU. Cumătrul. Cumătrul tău găsește un cumătru de al lui, iar acela telefonează cumătrului lui și problema se rezolvă operativ. Cu cumătrii ne-am salvat de turci și de tătari, cu cumătrii am rezistat în timpul sovieticilor, cu cumătrii supraviețuim și azi.

Moldova e o țară mică, toți se cunosc unii pe alții: au făcut armata, facultatea sau pușcăria împreună. Unde te întorci, dai numai de cumetri, nănași, verișori, nepoți, colegi ș.a.m.d. Ce să faci în cazul când l-ai luat de cumătru pe judecătorul Vasile, iar judecătorul Vasile e cumătru cu procurorul Ion, iar procurorul Ion este frate cu șeful de la Vamă, Toader, iar șeful de la vamă Toader e văr drept cu ministrul Anton, iar ministrul Anton e însurat cu doamna Ana, doamna Ana fiind nepoata președintelui țării, iar președintele țării este cumătru cu tatăl liderului unui partid de guvernământ, iar liderul acestui partid de guvernământ este verișor cu judecătorul Vasile? Un lanț uriaș, un păienjeniș spectaculos de genealogii și alianțe fatale! Există vreun conflict de interese în aceste relații. Și dacă există, cum procedăm - interzicem botezurile, cununiile, declarăm criminale relațiile de rudenie?

Moldoveanul, când își face un cumătru, este vizionar - se uită nu în jos, spre trecut, ci în sus, spre viitor. Și își face nu unul sau doi cumetri, ci mulți, ca Igor Cuciuc – 99! Unul de la judecătorie, unul de la vamă, unul de la SIS, unul de la parlament, unul de la guvern, unul de la Interne, unul de la Externe, unul de la Spitalul republican ș.a.m.d. Având asemenea cumetri, moldoveanul nu mai emigrează, se descurcă aici, în patrie: și businessul îi merge, și copiii învață bine în școli bune și au viitor luminos în această țară, fiindcă oricând le va sări în ajutor nanu` de la judecătorie, nanu` de la vamă, nanu` de la Interne, nanu` de la Externe...

Cum rezolvăm acest conflict de interese? președintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a propus o soluție: de a califica, prin lege, cumătrismul drept o formă de corupţie. Soluția lui Donciu e o diversiune împotriva statului. Aici are dreptate liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, care avertizează: „Ar trebui evaluat impactul asupra sistemului politic din Moldova”. Asta e: dispariția cumătrismului înseamnă dispariția R. Moldova!

Cumătrii sunt totul în țara noastră: și ideologie, și religie, și istorie, și prezent și viitor! Când ai o bucurie sau o durere, nu la stat te duci, ci la cumătru; când ai o problemă de rezolvat tot la cumătru te duci, nu la stat. Când cineva te fură nu procurorul te ajută, ci cumătrul. Cultul cumetrilor la moldoveni e o idee națională. Cumătrul le știe și le poate pe toate, el e mai informat ca Internetul, e mai ceva ca Google.com! Apare o problemă - un simplu click! - și imediat auzi în receptor: Da, cumetre, zi-i, te ascult. Și te ascultă. Și rezolvă. Acesta telefonează cumătrului lui de la Fisc și-i spune: lasă-l,bă, în pace pe acesta, că e cumătrul meu. Și cel telefonat, fiind cumătru cu cel care a telefonat, răspunde: Da, cumetre, te ascult, cumetre, așa voi face, cumetre...

...Și lucrurile se mișcă! Iată de ce, e o curată nebunie și diversiune să renunți la acest institut fundamental al statului nostru de drept! Statul se ține pe cumetri, iar statutul de cumătru e sfânt, fiindcă e obținut prin botez, una din cele șapte taine ale creștinismului... 


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus