Actualitate

STOP FALS / Presa britanică îi leagă pe români de cartelul Sinaloa condus „narcobaronul” El Chapo Guzman

Informațiile picante din articol pot fi dezvăluite doar de The Times, aparent. Un sindicat criminal care încearcă de mult să pătrundă pe piața neagră a drogurilor din Europa și-a găsit partenerul într-o grupare criminală românească care îl ajută să importe droguri tari și să le distribuie prin intermediul TIR-urilor.

Ipoteza este susținută de Agenția Națională Împotriva Criminalității (National Crime Agency -NCA-) care este sursa principală pe care o citează jurnalistul John Simpson. Pentru o analiză cât mai detaliată a articolului voi ilustra aici ideile principale ale articolului:

times-screenshot-1-poza-2

Captură foto de pe site-ul The Times a secțiunii unde se discută numai despre români

  • Cartelul mexican colaborează cu gruparea românească pentru a distribui cocaină în Marea Britanie;
  • Mafiile din America de Sud și Ecuador au pus ochii pe portul din Liverpool unde aduc cantități mari de cocaină;
  • Joaquín “El Chapo” Guzmán Loera zis și „El Chapo” este unul dintre cei mai periculoși traficanți de droguri din lume și este cunoscut pentru acțiunile sale nemiloase. Cartelul lui a masacrat 35 de oameni nevinovați;
  • Colaborarea dintre români și mexicani a fost dezvăluită public de NCA;
  • Aceasta va avea un impact negativ securitatea granițelor Marii Britanii în puncte cheie ale țării;
  • Gruparea criminală românească prin colaborarea cu cartelul Sinaloa vor continua să aducă droguri tari în Marea Britanie;
  • Organizațiile care luptă împotriva consumului de droguri și criminalității din Europa au date semnale de mult timp că multe carteluri mexicane au văzut o oportunitate de distribuire a drogurilor în Europa și mai ales în Marea Britanie, unde consumatorii sunt dispuși să dea sume fabuloase pentru a cumpăra astfel de droguri, mai ales cocaină;
  • 3 români care transportau droguri au fost prinși în operațiunile NCA-ului;

El_Chapo-prins--poza-3

Sursă: „El Chapo” prins în S.U.A, 19 ianuarie 2017.

Articolul continuă apoi cu un scurt istoric destul de grafic în descriere despre organizația condusă de El Chapo și cum acesta are un trecut plin de acte de violență extremă împotriva tuturor celor care i-au stat în cale.

Mesajul de suprafață pe care articolul dorește să îl transmită este că Marea Britanie se confruntă cu o nouă amenințare în lupta continuă împotriva drogurilor tari. Gruparea criminală românească identificată are o capacitate logistică de distribuție prin intermendiul TIR-urilor capabilă să introducă pe această piață scumpă săptămânal cocaină. Noile măsuri luate de autorități nu au încetinit deloc acest proces.

Mesajul principal este de fapt vulnerabilitatea granițelor UK din cauza imigranților care sunt implicați în acțiuni ilegale, acest lucru implicandu-i direct pe români. Textul apare la momentul potrivit, în contexul în care Brexitul ar regla mult mai bine fluxul de imigranți în Marea Britanie. Tema drogurilor este doar un pretext.

Campania de dezinformare din articolul apărut în The Times este un exemplu de dezinformare gri pentru că pornește de la un sâmbure de adevăr, dar:

  • omite foarte multe informații oferite de către NCA în raportul oficial eliberat anul acesta „National Strategic Assessment of Serious and Organised Crime”;
  • atacă doar minoritatea românească, care conform raportului reprezintă o cotă foarte mică din activitatea criminală din Marea Britanie. Dacă interesul era pe activitatea criminală, atunci de ce se abordează în articol doar românii?;
  • NCA, deși declară că nu oferă informații specifice despre operațiuni în curs de derulare, a oferit ziarului o informație importantă despre existența unei grupări criminale formată din cetățeni români pe care în prezent o urmăresc.

Să consultăm sursa:

NSA-2017-cover-poza-4

Captură foto a coperții raportului eliberat în 2017 de NCA.

Raportul prezintă în amănunt grupările criminale care sunt implicate în traficul de droguri de pe teritoriul Marii Britanii. Conform acestuia, traficanții internaționali sunt motivați să intre pe piața britanică din cauza profitului ridicat pe care îl pot câștiga din vânzarea drogurilor tari. Din secțiunea intitulată Key Judgements (Drug [Section], pg. 32) observăm că piața de distribuție a cocainei nu este dominată de români:

  • ([ Ro. Grupările criminale albaneze au stabilit o influență majoră în lumea crimei organizate din Marea Britanie și au un control destul de mare asupra pieței traficului de droguri, în special al cocainei[…])Albanian crime groups have established a high profile influence within UK organised crime, and have considerable control across the UK drug trafficking market, particularly cocaine[…]
  • ([ Ro. Grupări criminale sârbe și turcești domină logistica maritimă a volumului mare de cocaină cu informații emergente despre colaborări mexicane/românești pentru a importa cocaină din Europa în TIR-uri.) Serbian and Turkish crime groups dominate high volume maritime cocaine logistics, with emerging intelligence regarding Mexican/Romanian collaborations to import cocaine from Europe within HGV transportation.

De asemenea, serviciile de intelligence indică o schimbare majoră în organizațiile criminale internaționale care livrează cocaină direct în Marea Britanie și nu indirect cum se făcea până acum. Aceste date lipsesc cu desăvârșire din articolul apărut în The Times ceea ce subliniază faptul că știrea este manipulată și urmărește îndreptarea atenției cititorului către „problema românească” și nu problema adevărată semnalată de NCA. Intriga din articol este că românii aduc drogurile cu TIR-uri prin tunelul de sub Canalul Mânecii. The Times a omis deliberat că majoritatea cocainei este adusă în Marea Britanie pe mare pentru astfel românii ar fi fost scoși din cauză.

masacru-el-chapo-poza-5

Sursă: Decapitări legate de cartelul lui El Chapo

Știrea a fost preluată imediat și de breitbart.com care a schimbat titlul puțin, dar înțelegem clar că ținta sunt românii „Mexican Cartel Forms Pact With Romanian Gangsters to Flood UK With Drugs”. Articolul este preluat de Breitbart de pe The Times și urmărește sistematic să arate că gruparea criminală românească este cea care pare să aibă capacitatea logistică și organizarea necesară încât să colaboreze cu un sindicat al crimei atât de puternic precum al lui El Chapo.

Pentru o clarificare mai precisă a problemei din acest articol am urmat câțiva pași simpli în demontarea acestui atac direct la adresa românilor aflați în Marea Britanie.

 Un sporty heads up pentru organizațiile criminale din Marea Britanie

Așa cum am precizat mai sus, raportul oficial pe care l-a eliberat NCA indică doar în treacăt apariția acestei colaborări între români și mexicani. Problema concretă cu care se confruntă agenția sunt grupările albaneze, turcești și sârbești.

În urma unui schimb de e-mail-uri cu Departamentul de Presă al NCA-ului, aceștia au eliberat oficial informațiile care au fost furnizate ziarului The Times. Acesta este e-mail-ul cu numărul de referință 1204629:

This topic was picked up by The Times from our National Strategic Assessment which can be found here: http://www.nationalcrimeagency.gov.uk/publications/807-national-strategic-assessment-of-serious-and-organised-crime-2017/file

Upon request, we provided them with the following additional information:

The Sinaloa Cartel is often described as the largest and most powerful cartel in the Western Hemisphere although there has been little intelligence available on Mexican cartels moving cocaine into the UK market, but it is believed they have proactively sought a position due to the high prices for cocaine in the UK and an opportunity to maximise profits.

There were a limited number of historic SOCA operations which had links between Liverpool based OCG’s and Mexican cocaine suppliers. During these operations a number of UK criminals either travelled to or based themselves in Mexico to oversee the supply and transportation of the drugs. These drugs were transported via courier to varying European airports such as Frankfurt and Brussels before transiting on to the UK. A number of these couriers were intercepted at European airports with 4-5 kgs of cocaine in their possession. A 2014 MPS operation involved the rip on of cocaine at Mexico City airport and the rip off at London Heathrow.

NCA in collaboration with International partners identified a Romanian OCG with the capability to import large amounts of cocaine into the UK on a weekly basis using HGV transport. Intelligence indicates that the Romanian OCG are still being supplied by a Mexican OCG linked to the Sinaloa Cartel.

It is assessed that this network of OCGs will continue to supply large volumes of class A drugs into the UK. Previous significant interdictions of their supply has not deterred the group from continuing their criminal activity aimed at the UK market.

După cum se poate vedea din informațiile oferite de cei de la NCA, The Times a cerut date specifice despre români și nu despre orice ce altă grupare din raport. Oare nu este mai problematică creșterea producției din Columbia sau faptul că grupările turcești dețin logistica maritimă a traficului de cocaină?

Greșeala majoră a celor de la NCA este că au oferit aceste informații ziarului în condițiile în care această operațiune este încă în curs de derulare. Oare prin acest avertisment oferit grupării au dorit sa le dea englezescul heads up că sunt pe urmele lor?

Cărăușii care au fost în Mexic și au ridicat „coletele” pentru a le aduce în Europa au fost prinși în mare parte de autorități. The Times exemplifică în cadrul articolului publicat pe site-ul lor că în 2016 și 2017 au fost prinși 3 români care transportau cocaină.

După cum se poate observa, nu vorbim în aceste exemple oferite de The Times ca de o grupare de crimă organizată, ci de simplii cărăuși folosiți de grupările mari pentru transportarea cocainei dintr-un loc în altul pentru distribuție.

Ca în orice țară, România se confruntă cu grupări infracționale, dar nu unele de capacitate majoră. Românii nu sunt implicați în traficul internațional de droguri, autoritățile române se confruntă cu câteva grupări transfrontaliere care se ocupă cu traficul de persoane. Însă nu vorbim, mai ales în acest caz, despre crimă organizată și grupări apte să discute, să se ocupe logistic de cantitățile mari de cocaină furnizate de cartelul lui El Chapo.

 

Opiniile îngrijorate ale cetățenilor

times-screenshot-comments-1-poza-6

Caputură foto de pe The Times cu comentariul pro-Brexit

Primele comentarii care apar la acest articol sunt direct îndreptate către români:

Sarica:

Funny how the headline reads:

„Brutal Mexican cartel forms pact to flood UK with drugs”

not

„One of Mexico’s most infamous cartels has formed an alliance with Romanian gangsters to bring cocaine into the UK”

those Mexicans hey?!

În continuare comentariile au un substrat foarte interesant. Predominant, în secțiunea comentariilor, se abordează subiectul liberei mișcări și a comerțului liber ce sunt direct legate de Brexit. Un alt utilizator declară pe un ton ironic că asta le-a trebuit dacă sunt membrii ai Uniunii Europene și li se permite libera mișcare a unor talente din țări avansate precum România și Bulgaria (vezi captura foto de mai jos). Răspunsurile curg apoi în direcția în care unii comentatori susțin reintroducerea Cortinei de Fier pentru a ține grupurile de criminali în afara Marii Britanii.

times-screenshot-comments-1-poza-7

Caputură foto de pe The Times cu comentariul formulat împotriva românilor și bulgarilor, care pot să intre în Marea Britanie „din cauza” reglementărilor UE

Pe Breitbart comentariile merg în aceeași direcție cu „propuneri” de a institui legi extreme, exemplificări prin care indică o scădere în regiuni unde oamenii au bătut dealerii. Unii comentatori doresc să afle dacă nu cumva sunt cetățeni de etnie rromă care formează gruparea criminală și nu români?

Un fleac: ne-au ciuruit?

Articolul acesta face parte dintr-o serie de știri menite să dezinformeze publicul larg și vizează în special românii. Reamintesc aici, știrea falsă semnalată de George Scarlat, manipularea ”The Guardian” Hurdian cu răniții ISIS în spitalele românești și traficanții de arme din Târgu Mureș „surprinși” de cei de la Sky News.

În primul rând, așa zisa crimă organizată care acționează în Marea Britanie este doar un pretext. După cum spunea și George Scarlat, multe trusturi de media online preiau fără să verifice informațiile. Același proces se aplică și în cazul „dezvăluirilor” din The Times. Unele ziare chiar au luat în considerare propunerea lui Sarica și au introdus în titlurile lor că mafia mexicană a început colaborarea cu gruparea criminală românească. Câteva exemple:

  1. Mexico’s Sinaloa cartel has reportedly teamed up with a Romanian gang to ship drugs to the UK – Businessinsider.com;
  2. Mexico’s Sinaloa Cartel form alliance with Romanian gangsters to flood United Kingdom with cocaine: Authorities – News.jammedup.com;
  3. Infamous Mexican drug cartel run by ‘El Chapo’ which is responsible for beheadings and torture is ‘plotting to flood UK streets with cocaine using Romanian gangsters’ – Thesun.co.uk;
  4. Omite românii din titlu, dar din nou preiau fără să verifice: Mexican cartel responsible for decapitations and torture planning to flood Britain with cocaine – Telegraph.co.uk;

În al doilea rând dezvăluirile acestor informații și acțiuni care sunt în curs de derulare nu se fac publice oricum. Acestea sunt decizii politice care hrănesc ideea închiderii granițelor Marii Britanii. Din seria acestor știri lansate în mediul online acesta este doar începutul seriei de atac și discreditare la adresa românilor aflați în străinatate și în special în Marea Britanie.

De ce să crezi R(c) și apoi în B(rexit)?

Știrea analizată aici ridică semne de întrebare pentru că de fapt dorește să ne facă să credem într-o rată a criminalității ridicate în rândul românilor [R(c)], iar apoi să facem conexiune cu celelalte evenimente:

  1. De ce să credem că românii din Marea Britanie sunt implicați în traficul internațional de droguri?
  2. De ce să credem că românii fac trafic de armament?
  3. De ce să credem că prin România trec soldați ISIS și ajung în Europa?

Răspunsul este același la toate întrebările de mai sus pentru ca oamenii să înceapă să creadă în soluția oferită de Brexit (B). Dacă urmărim firul logic al evenimentelor false, toate merg în direcția în care securitatea națională a Marii Britanii este pusă sub presiune în a lupta împotriva amenințărilor care sunt cauzate direct de imigranți.

Soluția este simplu ilustrată apoi, atât de comentatori, cât și de conducerea politică află acum la putere în Marea Britanie. Brexit-ul este soluția care ar elimina aceste amenințări dacă granițele nu vor mai fi deschise, legislația nu va mai permite intrarea liberă în țară a oricărei persoane și controlul va fi restabilit.

Prin aceste știri se urmărește direcționarea opiniei publice în vederea acestor așa zise beneficii în loc să se discute clauzele care sunt impuse de Uniunea Europeană asupra Marii Britanii. În momentul de față acestea sunt destul de stricte și pot avea un impact negativ asupra țării.

Scurte concluzii

NCA-ofiter-poza-8

Sursă: Ofițer NCA.

Atât manipularea din cazul prezentat în acest articol, cât și în cazul celorlalte atacuri la adresa românilor, instituțiile românești din țară și cele care au grijă de românii din Marea Britanie nu au

În urma discuțiilor telefonice pe care le-am avut cu DIICOT, instituția nu a fost anunțată în privat de NCA despre operațiunea de capturare a așa zisei grupări criminale românești de pe teritoriul britanic. Ambasada României din Marea Britanie nu a făcut niciun demers de verificare a știrii lansate de The Times. Interesele noastre în Marea Britanie pot fi afectate în mod negativ dacă aceste știri continuă să devină virale.

Orice fel de dezinformare este de fapt un act ostil premergător altor acțiuni de această natură, iar Guvernul României ar trebui să tragă la răspundere instituțiile britanice care au fost implicate în oferirea acestor informații clasificate și operațiunile trebuie să fie făcute în colaborare cu autoritățile române în secret până în momentul în care criminalii sunt prinși. Aceeași procedură se aplică și în cazul acestor articole false care apar în presa britanică ce citează liber autoritățile naționale și alterează informațiile.

Sursa: http://fumn.eu/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *