Timpul.md

Actualitate 11 Septembrie 2017 | 08:49

SUA, mișcare NEAȘTEPTATĂ față de Coreea de Nord: Washingtonul revizuiește noile sancțiuni împotriva Phenianului

 SUA au difuzat duminica seara celor 14 parteneri ai lor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU un text revizuit al rezoluţiei cu noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord, relatează France Presse, conform agerpres.ro.

Acest proiect de rezoluţie ar trebui să fie varianta definitivă a textului de rezoluţie ce urmează să fie supus spre aprobarea Consiliului de Securitate luni după-amiază de către Statele Unite.

Potrivit diplomaţilor, acesta prevede un embargo "progresiv" la petrolul destinat Phenianului şi nu mai este un embargo total şi imediat, aşa cum prevedea primul proiect al SUA, difuzat miercuri. Acesta include de asemenea o interdicţie pentru statele membre ale ONU de a importa textile nord-coreene, după cum intenţiona iniţial Washingtonul.


După negocieri intense în ultimele patru zile, în special cu Beijingul şi cu Moscova, SUA au trebuit să atenueze textul iniţial privind situaţia lucrătorilor expatriaţi nord-coreeni şi inspectarea- dacă este necesar cu forţa - a navelor suspectate de a transporta mărfuri interzise prin rezoluţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Printre alte concesii, Washingtonul a acceptat să nu mai plănuiască să îngheţe activele liderului nord-coreean Kim Jong-Un, din cauza opoziţiei din partea Rusiei şi a Chinei, au afirmat diplomaţii.


Noile sancţiuni pe care americanii vor ca ONU să le aprobe cât mai curând posibil intervin după un test nuclear efectuat de către Coreea de Nord la 3 septembrie, la un nivel fără precedent până acum, şi după un tir cu rachetă cu rază medie de acţiune la jumătatea lunii august, rachetă ce a trecut peste Japonia.

Consiliul de Securitate a adoptat deja şapte rezoluţii cu sancţiuni împotriva Coreii de Nord, înăsprindu-le de fiecare dată, într-o încercare de a convinge Phenianul să negocieze programele sale nuclear şi de arme convenţionale. Acestea din urmă sunt considerate ca reprezentând o ameninţare pentru pacea regională şi globală de către comunitatea internaţională.

Ultima rundă de sancţiuni internaţionale datează din 5 august, intervenind după două tiruri cu rachete intercontinentale şi interzic importurile de cărbune, minereu de fier şi produse piscicole nord-coreene, cu scopul de a priva această ţară de venituri de aproximativ 1 milion de dolari.

Luni, Coreea de Nord a avertizat SUA cu "cele mai mari suferinţe şi durere" dacă vor persista în dorinţa lor ca ONU să înăsprească sancţiunile împotriva sa.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus