Actualitate

“Succesele” poliţiei lui Papuc

Noua conducere a Ministerului Afacerilor Interne a constatat ca, in perioada guvernarii comuniste, au ramas nedescoperite 30.703 crime cu rezonanta sociala sporita. Mai mult de doua mii din numarul acestora fac parte din categoria celor deosebit sau exceptional de grave. Printre ele se numara 1460 de jafuri, 247 omoruri (inclusiv savarsite la comanda), 220 de cazuri de vatamare intentionata grava a integritatii corporale sau a sanatatii, 144 cazuri de talharie, 134 violuri, 38 de cazuri de santaj, 13 infractiuni cu folosirea substantelor explozive, cinci acte de terorism si trei cazuri de banditism.

Una dintre cele mai misterioase infractiuni, nedescoperita pana in prezent dar care a avut o rezonanta deosebita la momentul savarsirii, a fost disparitia, in 2002, a directorului-adjunct al Departamentului Tehnologii Informationale, Petru Dimitrov. Cand este adusa vorba despre acest caz, procurorii tac, iar politistii ridica din umeri. Amintim ca, la acea vreme, presa scria ca procurorii care anchetau cazul, Ion Vazdoaga si Petru Bobu, au demisionat la indicatiile unor demnitari din conducerea de varf a RM. Cei doi se mai faceau „vinovati”, potrivit investigatiilor jurnalistice, de descoperirea unor afaceri frauduloase ale sefilor MAI.

Printre omorurile nedescoperite se numara cel al directorului Concernului „Acord-Consum”, C. Umanschi, savarsit in 2001, dar si cel al directorului SRL „Autotuning Groop”, Oleg Focsa, din 2006.
In perioada 2001-2005 au avut loc 13 infractiuni cu folosirea substantelor explozive. Trei dintre acestea au fost inregistrate chiar in primul an al preluarii puterii de catre comunisti, inclusiv deflagratia produsa pe strada Kiev din capitala, in urma careia au avut de suferit trei persoane. In 2002, au avut loc alte patru cazuri asemanatoare, ale caror autori, la fel, nu au fost identificati. Printre cele cinci explozii din urmatorii ani se numara si deflagratia din 3 noiembrie 2004, considerata drept tentativa de omor a politicianului Nicolae Andronic…
In ultimii opt ani au avut loc si cinci acte de terorism, ramase, de asemenea, in umbra. Amintim despre incendierea, in 2004, a Comisariatului de politie din mun. Tighina; atacul armat savarsit, la 10 martie 2005, in satul Vasilievca asupra colaboratorilor de politie din Dubasari, precum si tentativa comiterii unei deflagratii in incinta Curtii Supreme de Justitie, la 15 aprilie 2009…
Astfel, fosta conducere a MAI a lasat nedescoperite in fiece an cate aproximativ 3800 de infractiuni cu rezonanta sociala sporita. Sambata, in cadrul sedintei de bilant a Colegiului MAI, actualul ministru, Victor Catan, a declarat ca numai in anul 2009 au fost comise 21 de mii de infractiuni. Dintre acestea, 107 au fost tainuite, iar alte 448 nici nu au fost transmise pentru evidenta la baza centrala de date.

Chiril Motpan, seful Directiei informare si relatii cu publicul a MAI, considera ca nedescoperirea sau ascunderea acestor infractiuni s-a facut cu scopul de a prezenta opiniei publice date denaturate despre asa-numitele „succese” ale fostei conduceri a MAI si ale guvernarii comuniste.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *