Timpul.md

Actualitate 17 Septembrie 2018 | 16:03

Sute de moldoveni din diaspora din Italia au semnat proiectul de lege al Partidului “Șor” care vrea să-i aducă acasă

Sute de moldoveni din diaspora din Italia au semnat proiectul de lege inițiat de Partidul ȘOR, care le oferă un șir întreg de facilități celor care decid să revină în Patrie. Printre facilitățile propuse de formațiune, la inițiativa liderului său, Ilan ȘOR, se numără îndemnizații unice, venituri lunare garantate și scutirea de taxe și impozite. Un program similar este deja implementat la Orhei, bucurându-se de succes.

Partidul ȘOR a inițiat procedura de colectare a semnăturilor pentru un proiect de lege care are drept scop reîntoarcerea moldovenilor acasă. Campania a început la Bologna, orașul din Italia unde lucrează mii de cetățeni ai Republicii Moldova, și unde cu susținerea Partidului Politic ȘOR a fost deschisă și o organizație care le oferă sprijin concetățenilor.

La eveniment au participat câteva sute de moldoveni care au și depus semnăturile în sprijinul proiectului. Inițiativa legislativă prevede un șir de compensații, facilități și sprijin concret pentru cetățenii moldoveni care decid să revină în patrie.

Printre acestea sunt rambursarea costurilor pentru revenire și pentru transportul bunurilor personale; scutirea de taxe vamale la importul bunurilor personale și automobilelor; asigurarea cu locuri de muncă sau asistență în căutarea unui serviciu; accesul la programul "Locuințe sociale" și împrumuturi preferențiale pentru construcții proprii; stimulări fiscale, inclusiv pentru întreprinderile comerciale create de compatrioți și membrii familiilor acestora. De asemenea, compatrioții care vor reveni în țară și membrii familiilor lor, care nu vor avea venituri, vor primi în primele șase luni îndemnizații lunare – venituri garantate de câte 500 de euro. Totodată, fiecare membru al familiei care se întoarce acasă va primi o îndemnizație unică în valoare de 3 salarii minime garantate pe economie pentru persoanele care au atins vârsta de 18 ani și în valoare de 1 salariu minim garantat pe economie pentru minori.

Potrivit calculelor experților, doar în primele șase luni după întoarcere, fiecare compatriot va primi de la stat aproximativ 5.000 de euro în calitate de sprijin direct și indirect, sub formă de ajutor financiar, beneficii, scutiri de impozite, și așa mai departe.La evenimentul de prezentare a proiectului de lege, organizat la Centrul de Reprezentare și Susținere a moldovenilor din Bologna, au participat vicepreședintele Partidului ȘOR, Marina Tauber, dar și senatori, europarlamentar, care au salutat inițiativa Partidului Șor. Printre cei care și-au exprimat sprijinul pentru proiectul de lege au fost europarlamentarul Remmo Sernagioto grupul ECR, președintele grupului de prietenie Moldo -Italian în Senatul de la Roma, Nazario Pagano și colegul său Enrico Aimi, membrul Parlamentului Italiei, ex-viceministru al Agriculturii și Infrastructurii Luca Beloti și alte oficialități din Italia.

Evenimentul a fost salutat si de partenerul european al Partidului ȘOR-ACRE.

Totodată, a fost organizat și un concert de suflet, cu îndrăgita interpretă Anastasia Lazariuc, pentru a promova cultura R. Moldova.

Inițiativa lansată de Partidul ȘOR este un pas important pentru readucerea moldovenilor acasă, a declarat Marina Tauber. „Aplicându-vă semnătura pe acest proiect, ați contribuit la promovarea Programului național strategic de reîntoarcere benevolă a conaționalilor”, a declarat ea, adresându-se sutelor de compatrioți.

Marina Tauber a arătat că prin proiectele sale, primarul de Orhei Ilan Șor și formațiunea pe care o conduce, Partidul ȘOR demonstrează că Moldova poate deveni o țară prosperă în care cetățenii să se simtă în siguranță și bunăstare. În acest sens, ea a dat ca exemplu modul în care s-a transformat Orheiul în ultimii trei ani. „Noi, cei de la Partidul Politic "ȘOR" implementăm proiecte pentru bunăstarea societății. Liderul nostru, primarul de Orhei, Ilan Șor a demonstrat că Europa poate fi acasă în Moldova, în inima Moldovei – la Orhei! În mai puțin de doi ani și jumate, orașul Orhei a fost reconstruit din ruine, a devenit un oraș model pentru întreaga țară, iar acum cu demnitate poartă numele de municipiu. Dragii mei, doar consolidându-ne forțele vom renaște Moldova!”, s-a arătat convinsă Marina Tauber.

 


Amintim că Ilan Șor și echipa sa implementează un program similar „Moldova este casa mea” la Orhei. Astfel că, orheienii care revin în patrie primesc o îndemnizație unică de 10.000 de lei, scutirea de taxe locale, îndemnizații lunare pentru transport și servicii comunale, locuri de muncă garantate. De asemenea, participanților la program le este garantat și dreptul de a folosi proiectele sociale existente ale Partidului Politic “ȘOR”: magazine sociale, farmacii sociale, locuințe sociale. Aceștia au dreptul la servicii juridice și de asistență medicală gratuite, precum și la asistență psihologică.

Doar în primele luni de implementare, aproximativ 50 de familii ale compatrioților noștri, care se stabiliseră în străinătate, au revenit la Orhei. Acum, ei se bucură de beneficiile garantate, trăiesc și lucrează în patrie, aproape de familii și de rudele lor.

Sursa: http://partidulsor.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus