Opinii și Editoriale

Talentele mari spun tmpenii mari

Zilele acestea, primesc un mesaj de la o personalitate politica din Bucuresti care se arata „indignat de tampeniile debitate de Mircea Dinescu” in emisiunea „Tanase si Dinescu” de la Realitatea TV. Poetul are ce are cu Icoana Romaniei Mari. El nu stie ca Basarabia a fost rapita, si nu „a fugit de acasa”, ca in Basarabia numarul rusofililor nu este de doua milioane, cum zice el. Ce ar fi daca romanii basarabeni l-ar intreba pe Dinescu despre cele doua milioane de tigani din Romania si despre ungurii care cer autonomie cum cere un nou-nascut lapte? Avea dreptate criticul literar Alex Stefanescu atunci cand spunea despre Dinescu ca era mai bine daca o continua cu versurile si mai putin cu analiza evenimentelor politice. Eu cred ca nici Mircea Dinescu nu stie de ce a scris acest articol. Ba chiar nici nu l-a inteles”.

Ca cititorul nostru sa-si dea seama despre ce e vorba, reproduc mai jos textul lui Dinescu, aparut in „Cotidianul” de la Bucuresti.

MI-E GREU FaRa TINE, DAR NICI CU TINE NU MI-AR FI USOR

Ce s-ar fi intamplat daca sora noastra mai mica, fugita de acasa si care acum se drogheaza cu praf de secera si ciocan si traieste in concubinaj cu batranul soldat Ivan Turbinca, s-ar fi intors spasita si, in loc de republica, s-ar fi numit astazi judet? Pai socotind ca din cele aproximativ patru milioane de suflete care populeaza Basarabia doua milioane sunt de origine rusa si ucraineana (nemaipunand la socoteala „scorciturile“, cum frumos spuneau copiii mei despre ei insisi), probabil ca la ora asta Traian Basescu ar fi abandonat ?inutul Secuiesc si, costumat in rubasca si cizme unse cu dohot, s-ar fi gudurat pe langa presedintele consiliului judetean Vladimir Voronin, in compania caruia ar fi tras un cazacioc preelectoral si ar fi inchinat un pahar de samagon in cinstea noii axe Bucuresti – Moscova – Kiev.

Celebrul distih popular „Limba dulce, cur viclean /caracter de moldovean” s-ar fi potrivit perfect pe butelcuta presedintelui Romaniei, care nu s-ar fi sfiit sa se joace si de-a gagauzul de dragul unui nou mandat. Pe de alta parte, in loc de drama micii republici moldovenesti, unde urmasii lui Stefan cel Mare flutura acelasi steag rosu ca si urmasii lui Kim Ir Sen, s-ar fi vorbit in Europa despre convulsiile Romaniei Mari care, obligata sa poarte o insula rusofona in spinare, de o mie de ori mai babana ca Insula Serpilor, ar fi plutit si mai greu prin baltoaca post-tranzitiei capitaliste. Sa revenim la oile noastre tunse si sa zicem mersi ca spicherita de la buletinul meteo al televiziunii moldovenesti anunta ca „bati vantu di la un capat la altu al republisii”, ci nu al judetului, fiindca oricum la alegerile din toamna se prefigureaza si la noi un uragan.

Ar fi multe de comentat si rascomentat, dar ma limitez la o singura precizare: la Bucuresti, de boala grea a lepadarii de neam zac nu numai unii reprezentanti ai clasei politice, ci si unii exponenti marcanti ai elitelor culturale. Multi dintre ei mai sufera si de boala nestiintei, a necunoasterii realitatilor din Basarabia, din care cauza scriu despre realitatile de aici dupa ureche, din auzite. Solutia nu e sa-i sarim in cap lui Dinescu, ci sa cream asemenea relatii intre Bucuresti si Chisinau, incat niciodata un talent de talia lui Dinescu sa nu debiteze tampenii atat de mari. Pentru ca si tampeniile sunt pe potriva talentului – un talent mare spune tampenii mari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *