Social

Taximetristii moldoveni nu folosesc aparatele de taxare

La Chisinau a fost convocata o sedinta comuna a specialistilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor (MTID) si Camerei de Licentiere (CL), cu scopul remedierii situatiei din activitatea serviciilor de taximetrie din republica.

Neutilizarea aparatelor de taxare pe timpul efectuarii curselor, absenta afiselor cu tarifele practicate si a ecusonului specific in interiorul taximetrelor, lipsa dotarilor specifice si a asigurarii de raspundere pentru persoanele transportate, neefectuarea verificarilor medicale sunt doar unele neregulile constatate in activitatea taximetristilor moldoveni.

Specialistul Serviciului Relatii cu Publicul al Directiei Politia Rutiera, Tudor Capatina, a remarcat ca in cadrul sedintei s-a decis ca MTID sa determine la elaborarea Statutului anual de dezvoltare a transportului auto cota parte a taximetrelor in transportul de pasageri si axarea pe necesitatile reale. In acelasi timp, s-a decis intocmirea planurilor si sistemelor de functionare a firmelor de taximetrie, verificarea acestora de catre Inspectoratul Fiscal de Stat si CL, precum si propunerea modificarilor legislatiei existente cu scopul de a inlatura neregulile din domeniul taximetriei. Totodata, administratiile locale din orasele mari vor trebui sa amenajeze locuri speciale de stationare a taxiurilor.

La ora actuala, in R. Moldova activeaza 144 de agenti economici care presteaza servicii de taximetrie si de transportare a bagajelor, care au in dotare 3623 unitati de transport. Din numarul total, 56 firme activeaza in capitala, dar dintre acestea doar 26 activeaza in regimul transportului de pasageri, cu 1800 unitati de transport.

Controalele efectuate in anul trecut au demonstrat ca 528 din 3115 de taximetristi nu au stagiul de munca de peste trei ani. Peste 20 dintre acestia nu au nici macar un an stagiu de conducere. Din numarul total de soferi de taxiuri, 835 au permis de conducere doar de categoria B.

Dupa info-prim.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *