Cultură

Teatrul vieţii lui Ion Ungureanu

Moderată de către actorii Gheorghe Urschi şi Margareta Nazarchevici, manifestarea a durat circa cinci ore, timp insuficient însă pentru toţi cei care au dorit să spună un cuvânt despre cel considerat, pe bună dreptate, un fenomen în arta teatrală de la noi.

Serata a început cu secvenţe de la Marea Adunare Naţională din august 1989, la care Ion Ungureanu a dat citire documentului prin care românii basarabeni şi-au declarat dreptul la identitate, la limbă şi alfabet, la simbolurile noastre naţionale.

A urmat un dialog între Gheorghe Urschi şi protagonistul serii care, timp de o oră, şi-a prezentat istoria vieţii, cu toate încercările ei. Absolvent al Şcolii Teatrale „Boris Şciukin” din Moscova, în 1960 a fost angajat ca actor la Teatrul „Luceafărul”. În perioada 1964-1971 a ocupat funcţia de director artistic al teatrului, dar, fiind acuzat de naţionalism, a fost nevoit să plece din nou la Moscova. Aici este angajat în calitate de regizor la „Teatrul Armatei” (1978-1979). În 1990 este numit în funcţia de ministru al Culturii, pe care a ocupat-o până în 1994. Ion Ungureanu a povestit cu mult haz cum a fost înregistrat la Biroul resurselor umane, în carnetul de şomer fiindu-i înscrisă profesia de „ministru”, pentru aceasta fiind răsplătit cu o indemnizaţie de tocmai 28 de lei.

Au urmat apoi felicitările din partea mai multor instituţii şi oameni de cultură. Sandu Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, a dat citire telegramelor de felicitare sosite din partea lui Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, şi a lui Valeri Şadrin, preşedintele Confederaţiei Internaţionale a Uniunilor Oamenilor de Teatru. Ministrul Culturii, Boris Focşa, a spus că Ion Ungureanu este un fenomen al culturii noastre naţionale. În calitatea sa de ministru, a menţionat scriitorul Andrei Strâmbeanu, Ion Ungureanu a deschis mai multe teatre şi biblioteci de carte românească. La rândul său, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a constatat că Ion Ungureanu a readus spiritul românesc la Chişinău. Din partea Patriarhului României, Prea Fericitul Daniel şi a Mitropolitului Basarabiei, ÎPS Petru, protagonistul serii a fost felicitat de către preotul arhimandrit Andrei Caramalău, stareţul Mănăstirii din Durleşti.

Au urmat felicitări din partea mai multor teatre din republică şi a discipolilor săi. Astfel, Petru Vutcărău l-a caracterizat drept un părinte spiritual al tuturor celor care au devenit actori în R. Moldova, iar Mihai Fusu a ţinut să precizeze că, dincolo de a fi actor, regizor şi profesor, Ion Ungureanu este un filosof al teatrului. Petru Hadârcă i-a mulţumit pentru lecţiile de măiestrie a actorului de la Şcoala Teatrală din Moscova, dar şi pentru cele de demnitate românească.

Au fost alături de Ion Ungureanu în acea seară şi au luat cuvântul primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, academicianul Mihai Cimpoi, academicianul Boris Găină, scriitorii Nicolae Dabija şi Ion Hadârcă, primarul din satul de baştină al artistului (Opaci, Ştefan-Vodă) Mihai Mocanu, Nelly Cozaru, Vera Mereuţă, Mariana Bahnaru, Paulina Zavtoni, Grigore Rusu şi mulţi-mulţi alţi oameni de cultură. În încheiere, interpreta Maria Mocanu a readus în scenă şlagărul „Galbenă gutuie” pe care protagonistul serii a spus că ar vrea să-l asculte şi la 80 de ani… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *