Timpul.md

Actualitate 14 Ianuarie 2020 | 00:50

"Teheranul nu are opțiuni în acest moment. Presiunea străzii se adaugă celei occidentale"

 

Teheranul nu se află în ofensiva în cest moment, dimpotrivă regimul a rămas fără opțiuni. Este opinia analistului de politică externă Dan Dungaciu care crede că protestele din ultimele zile s-ar putea să nu fie decisive dar în mod clar vor funcționa ca un element suplimentar de presiune asupra regimului.

Cel mai probabil, atât Iranul cât si statele Unite se vor reașeza la masa negocierilor pentru a semna un alt acord nuclear, din care Washingtonul s-a retras în 2018.

Dan Dungaciu anticipează că asta se va întâmpla până în noiembrie, când în Statele Unite vor fi organizate alegeri prezidențiale. Iar renegocierea acordului i-ar aduce puncte importante președintelui Donald Trump, care își dorește încă un mandat la Casa Albă.

Iranul a anunţat săptămâna trecută cea de ”a cincea şi ultima fază” a planului său de reducere a angajamentelor nucleare, precizând că nu se mai consideră obligat de-acum să respecte vreo limită cu privire la numărul centrifugelor.

Anunţul Teheranului a intervinit într-o atmosferă de tensiuni sporite între Statele Unite şi Teheran, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac aerian american la Bagdad.

Duminică, noi proteste au izbucnit în Iran, duminică, manifestanţii cerând demisia conducătorilor după ce autorităţile au recunoscut, sâmbătă, că au doborât din greşeală avionul ucrainean.

Sâmbătă dimineaţă, autorităţile de la Teheran au recunoscut că au doborât din greşeală avionul companiei Ukraine International Airlines. Avionul, un Boeing 737 UIA, s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat de la Teheran către Kiev. Catastrofa care a dus la moartea a 176 de persoane - în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineni - a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la puţin timp după tiruri de rachete ale Teheranului asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus