Ultima oră

Tentativele de atentat au atins un număr record în Statele Unite

Departamentul pentru Securitate internă a anunţat că "numărul şi ritmul" tentativelor de atac împotriva SUA în ultimele nouă luni a atins un nivel-record.

Această evaluare sumbră este inclusă într-un memoriu al serviciului de informaţii al departamentului, care spune că este posibil ca grupuri teroriste să încerce "cu o frecvenţă în creştere" să comită atacuri în SUA.

"Trebuie să plecăm de la ideea că şi alţi terorişti s-ar putea afla în ţară şi ar putea avansa în comploturile lor, fără niciun avertisment", subliniază raportul.

Documentul subliniază că în recentele tentative de atentat s-au folosit agenţi şi tactici care au făcut foarte dificilă detectarea comploturilor. El citează cazul afganului Najibullah Zazi, care a pledat vinovat în februarie pentru că intenţiona să comită atacuri în metroul din New York, şi cazul teroristului din Times Square, Faisal Shahzad. Potrivit raportului, ambii au petrecut destul de mult timp în SUA şi erau familiarizaţi cu presupusele ţinte. Mai mult, comploturile au implicat materiale ce pot fi cumpărate uşor în SUA fără să apară suspiciuni.

Raportul avertizează că teroriştii sunt interesaţi de "atacuri de mai mici dimensiuni, mai uşor de comis, împotriva unor ţinte mai uşor de atins". Al-Qaeda s-a dovedit a fi "un inamic rezistent, cu resurse şi foarte hotărât". Gruparea recrutează persoane cu puţină experienţă, caută atacuri relativ simple şi vrea ca acestea să fie comise de persoane care locuiesc în SUA.

Administraţia Obama prezintă joi Strategia de Securitate naţională şi este prima dată când preşedintele recunoaşte explicit ameninţarea reprezentată de radicalizarea persoanelor din interiorul ţării.

Documentul indică modul în care administraţia intenţionează să protejeze americanii. În trecut, strategia s-a concentrat pe ameninţările venite din exterior.

O intensificare a comploturilor teroriste în SUA a făcut administraţia Obama să includă în document terorismul intern, a declarat consilierul pe securitate naţională John Brennan.

Sursa: Realitatea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *