Timpul.md

Ultima oră 18 August 2017 | 07:33

TEROARE în Spania: Un al treilea cetățean român, victimă în atacul de la Barcelona. Teroriștii planificau inclusiv un atac cu canistre de benzină / FOTO, VIDEO

O furgonetă a călcat joi mai multe persoane pe artera pietonală Rambla din Barcelona, informează presa locală în urma unui anunț al poliției.

ACTUALIZARE 11:00

Autoritățile care investighează cele două atacuri din Barcelona și Cambrils cred că a fost implicată o celulă teroristă formată din opt persoane. Teroriștii plănuiau inclusiv un atac cu canistre de benzină, a declarat o sursă judiciară spaniolă pentru Reuters.

ACTUALIZARE
 10:48

Centurile cu explozibili purtate de atacatorii uciși de poliție în orașul Cambrils erau false, a declarat un șef al poliției pentru un radio spaniol, citat de Reuters. Patru atacatori au fost împușcați mortal la locul incidentului, iar un al cincilea a murit mai târziu, din cauza rănilor. Oficialul poliției spune că geniștii pot confirma acum că centurile purtate de aceștia nu conțineau explozibili.

ACTUALIZARE 10:26


Javier Zaragoza, șeful Audiencia National, organismul care se ocupă de combaterea terorismului, a declarat că teroriștii din Cambrils aveau legături cu grupări jihadiste.

ACTUALIZARE 10:23

Autoritățile spaniole au informat în această dimineață Consulatul General al României la Barcelona că printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, de joi seară, a fost identificată o a treia victimă de cetăţenie română. 
Potrivit acelorași surse oficiale, și acest cetățean român este spitalizat, dar starea sa nu este gravă.

ACTUALIZARE 09:59

O persoană a fost arestată în orașul catalan Ripoll, în legătură cu atacul din Barcelona, relatează Reuters, citat de BBC News. Este al treilea suspect arestat în legătură cu evenimentele de joi.

ACTUALIZARE 09:58


Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei își exprimă solidaritatea cu poporul spaniol. „Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei a primit cu multă durere vestea despre atentatul terorist care a avut loc la Barcelona. Ne exprimăm întreaga compasiune și suntem alături de toți cei ce au de suferit de pe urma acestui tragic eveniment, rugând pe Dumnezeu să aibă în pază acest popor atât de ospitalier cu cei străini", se arată într-un comunicat semnat de episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Timotei, transmis AGERPRES.

ACTUALIZARE 09:22

Douăzeci şi şase de cetăţeni francezi se numără printre cei peste 100 răniţi în atacul de la Barcelona, a anunţat Ministerul francez de Externe, relatează The Guardian. Unsprezece dintre ei sunt în stare gravă. Presa spaniolă anunță că printre cei 13 oameni uciși în Barcelona se numără trei cetățeni germani și un belgian.

ACTUALIZARE 09:05

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe din România, a doua victimă a fost transportată și internată la un spital din regiune pentru îngrijiri medicale de specialitate, starea sa actuală fiind stabilă.

Reprezentanții consulatului urmează să se deplaseze la spital, unde sunt internați ambii cetățeni români răniți.

Joi seara, autoritățile au anunțat că un român a fost rănit în atentatul terorist de la Barcelona, a fost spitalizat, iar starea sa este stabilă.

Celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe își continuă activitatea, iar Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona sunt pregătite să acorde întreaga asistență consulară posibilă.

ACTUALIZARE 08:57

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a avertizat, în urmă cu două luni, autorităţile catalane în legătură cu faptul că Barcelona şi în mod special bulevardul Ramblas sunt vizate de terorişti, relatează cotidianul El Periodico.

Oraşul era o ţintă evidentă după atentatele în alte oraşe europene majore precum Paris, Londra şi Berlin, a transmis agenţia americană de informaţii.

Mai mult, la finalul lunii iulie, printr-un mesaj postat pe Twitter, membri ai reţelei teroriste Stat Islamic ameninţau că vor comite un atentat în Spania.

ACTUALIZARE 08:54

Potrivit ultimelor informaţii obţinute de către Ambasada României la Madrid şi Consulatul General al României la Barcelona,doi români au fost răniți. Persoana identificată mai târziu, a fost transportată şi internată la un spital din regiune pentru îngrijiri medicale de specialitate, starea sa fiind stabilă, anunţă Ministerul de Externe.

„Reprezentanţii Consulatului General al României la Barcelona urmează să se deplaseze la spitalul în care cetăţenii români răniţi sunt internaţi”, mai transmite sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223 sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

La nivelul Ministerului de Externe a fost constituită o celulă de criză, în contextul atentatului produs joi în Barcelona, în urma căruia 13 oameni au murit şi câteva zeci de persoane au fost rănite.

ACTUALIZARE 08:37


Premierul spaniol Mariano Rajoy și-a întrerupt concediul după atentat și a ajuns joi seara în metropola catalană, pentru a coordona reacția autorităților, potrivit Agerpres.

El a declarat, puțin după miezul nopții de joi, că Spania este din păcate obișnuită cu "durerea absurdă și irațională provocată de terorism", referindu-se la deceniile de atentate ale grupării separatiste basce ETA, soldate cu aproape 800 de morți, până în 2011.

Rajoy a menționat atacurile din ultimele luni de la Berlin, Manchester, Londra, Nisa, Paris și Stockholm și a insistat asupra necesității cooperării internaționale, deoarece terorismul „este o amenințare globală" la care reacția trebuie să fie de asemenea globală.

ACTUALIZARE 8:30


Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi de la Barcelona.

Printre victime se află și doi români, dar și cetăţeni din Franţa, Germania, Spania, Olanda, Argentina, Venezuela, Belgia, Australia, Ungaria, Peru, Irlanda, Grecia, Cuba, Macedonia, China, Italia şi Algeria.


ACTUALIZARE 08:16


Spania caută șoferul care a intrat în oameni. Autoritățile au lansat vineri o operațiune antiteroristă, după ce un presupus militant islamist a condus o furgonetă în mulțimile din Barcelona, ​​omorând 13 persoane înainte de a fugi.


ACTUALIZARE 08:10

Suspecții împușcați la Cambrils purtau centuri cu explozibili, a anunțat poliția. Al cincilea suspect, care inițial fusese rănit și arestat, dar a decedat ulterior, era pe jos și încerca să înjunghie oameni pe stradă, potrivit El Pais.


 

ACTUALIZARE 08:07


Madrid: Potrivit informațiilor preliminare, nu există cetățeni moldoveni printre morți și răniți în atac terorist în orașul spaniol Barcelona, ​​a declarat pentru Front News International ambasadorul Moldovei în Spania Violeta Agrici.

„Potrivit informațiilor de care dispunem în prezent, nu există cetățeni ai Moldovei printre victimele atacului terorist, însă vom rămâne în contact cu autoritățile. Linia fierbinte a Ambasadei este activă și orice cetățean poate cere Asistență și / sau informații. " A spus ambasadorului.

Violeta Agrici a mai declarat că Guvernul Moldovei condamnă cu fermitate actul terorist și își exprimă condoleanțele poporului spaniol, autorităților și familiilor victimelor.

„Suntem alături de prietenii noștri spanioli în fața acestui eveniment tragic", a adăugat ambasadorul.

Andrei Galbur, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a condamnat, de asemenea, atacul terorist de la Barcelona.


ACTUALIZARE 6:50. MAE anunță că un al doilea cetățean român a fost rănit în atacul de joi de pe Las Ramblas. Românul este în stare gravă în spital, potrivit corespondentului Digi24 în Spania.

 


ACTUALIZARE 4:30

Un al doilea atac de proporții a fost împiedicat în Spania, în orașul Cambrils, aflat la 120 de km de Barcelona. Poliția spaniolă a anunțat în noaptea de joi spre vineri că a ucis patru „presupuși teroriști” la Cambrils, la circa 120 de kilometri sud-vest de Barcelona. Un al cincilea suspect, rănit inițial, a murit ulterior, potrivit presei spaniole. Evenimentele au loc după ce o furgonetă a intrat în oameni în acest oraș aflat la 120 de km de Barcelona. Șapte persoane, între care un polițist, au fost rănite în noul atac care s-a petrecut la câteva ore după un atentat similar, soldat cu 13 morți și 100 de răniți, care a avut loc pe un bulevard foarte aglomerat din capitala catalană.
Presa spaniolă a relatat că o furgonetă a intrat în oameni în Cambrils, în noaptea de joi spre vineri, și a rănit șapte persoane (șase civili și un polițist) în ceea ce a părut să fie o încercare de a repeta scenariul atacului de la Barcelona, care avusese cu câteva ore mai înainte.

Poliția a spus că noul incident are o legătură cu atentatul de joi, de la Barcelona, soldat cu 13 morți și zeci de răniți. Printre răniți se află și doi români.

Poliția a avertizat oamenii să stea la adăpost, în case. În portul Cambrils s-au auzit împușcături:

ACTUALIZARE 22: 50 Satatul Islamic a revendicat atacul din Barcelona. 

ACTUALIZARE 22.45.
Printre cei 80 de răniți se află și un român. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 35 de ani, care se afla în Barcelona ca turist.

Bărbatul a suferit fracturi multiple.

ACTUALIZARE 22.14. Două persoane au fost arestate în legătură cu atentatul de pe La Rambla, a anunțat poliția catalană.

Autoritățile locale au actualizat și bilanțul victimelor: sunt 13 morți și cel puțin 80 de răniți.

Bilanț actualizat: 13 morți și 50 de răniți. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Interne. Un al doilea atac a avut loc la Barcelona. O mașină a intrat într-un grup de polițiști.
 
ACTUALIZARE 21:29 - Joaquim Forn, ministrul de interne catalan a confirmat că 13 persoane au decedat.

ACTUALIZARE 20:55 Postul de televiziune public din Spania, RTVE, anunță că un suspect a fost arestat
. Chiar dacă oficial, numărul celor decedați rămâne neschimbat (1 persoană) - Ministrul de interne al Cataloniei, Joaquim Forn a spus reporterilor: „Numărul celor decedați va crește”.

ACTUALIZARE 20: 38 Prima pagină a publicației EL
 PAIS - care anunță că 13 persoane ar fi murit, circulă intens și informația despre o singură persoană.


Foto - EL PAIS.

ACTUALIZARE 20:30 - MAE: Nu sunt cetăţeni români printre victimele atacului de la Barcelona. Niciun cetăţean român nu se află printre victimele atentatului de la Barcelona, informează Ministerul Afacerilor Externe. La nivelul Ambasadei României de la Madrid a fost instituită o celulă de criză.

”Consulatul General al României la Barcelona are în atenţie incidentul produs în zona La Rambla şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se înregistrează şi cetăţeni români. Momentan nu există indicii în acest sens. De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Madrid a fost instituită o celulă de criză”, transmite MAE.

ACTUALIZARE 20:21 Informații contradictorii în presa locală - unele surse anunță un singur mort, altele 10 alții 13.Garda civila l-a identificat pe unul din atacatori, Driss Oukabir din localitatea Santa Perpetua de la Mogada

ACTUALIZARE 20:08
Presa locală anunță e vorba de doi atacatori care ar fi încercuiți într-un bar din apropiere de Las Ramblas.

 

ACTUALIZARE 20:06
Conform RT.COM, atacatorul ar fi scăpat dar este urmărit de poliție. Forțele de ordine catalene au confirmat că este un atac terorist, activând protocalele de rigoare.

ACTUALIZARE 19:54 - Reuters citează surse din poliție - 13 persoane au decedat. EL PAIS anunță că 20 de persoane sunt rănite.

ACTUALIZARE
 19:53 Aamer Anwar, rector al Unviertității din Glasgow a fost martor ocular la atacul terorist: Peste tot erau turiști, era o zi frumoasă. Am auzit un zgomot, o bufnitură. În același timp s-au auzit țipete și oameni fugind. A fost o avalanșa de oameni în fața și spatele meu. Oamenii săreau în magazine, trăgând copii după ei. Am văzuto femeie care fugea, când s-a oprit a început să țipe pentru că nu-și vedea copii. În mai puțin de un minut am văzut polițiști înarmați. Un om mi-a spus că cel puțint 5-6 persoane sunt rănite serios. ACTUALIZARE
 19:49 Postul de televiziune Tv3 afirmă că 6 persoane ar fi murit, dar nu indică care ar fi sursa informației. Un purtător de cuvânt al unui lanț de restaurante de pe Las Ramblas a spus că circa 600 de persoane au fost blocate în interiorul restaurantului, așteptând persmisiunea de la poliției să iasă.

ACTUALIZARE 19 40.
Este celulă de criză la Ambasada României din Madrid, iar Consulatul General din Barcelona verifică dacă printre cei răniți sunt și români. Nu există, până în acest moment, informații că ar exista români răniți.

ACTUALIZARE 19.33 Furgoneta a mers în zig-zag circa 530 de metri, lovind pietoni.

ACTUALIZARE 19 23.
Presa spaniolă spune că autorul luării de ostatici este șoferul furgonetei. Acesta ar mai fi însoțit de o persoană.

ACTUALIZARE 19.13
. Premierul spaniol a anunțat convocarea Consiliului de miniștri.


ACTUALIZARE 19.07.
Sunt cel puțin 20 de răniți, potrivit celui mai recent bilanț.

ACTUALIZARE 19.06.
Mai multe publicații spaniole scriu că atacul ar fi fost revendicat de organizația teroristă ISIS, dar autoritățile nu confirmă nici această informație.
ACTUALIZARE 19.00.
Sunt cel puțin 2 morți și 10 răniți după ce furgoneta a intrat în mulțime.Pe de altă parte, luarea de ostatici nu a fost confirmată de autorități.

ACTUALIZARE 18 49.
Poliția vorbește despre un atac terorist. Au apărut informații că șoferul furgonetei era înarmat.

Pe de altă parte, potrivit poliției, a avut loc și o luare de ostatici.

Sunt cel puţin cinci răniţi, din primele informații. Presa spaniolă spune că staţiile de metrou din zonă au fost închise. Şoferul a fugit şi este căutat de forţele de securitate.Magazinele din zonă au fost evacuate. La fața locului au ajuns zeci de echipaje de poliție.  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus