Ultima oră

Teza lui Stepaniuc a ajuns la Curtea de Apel

Istoricii detesta falsurile

Luni a inceput examinarea dosarului lui Stepaniuc la Curtea de Apel Chisinau, cererea prin care 79 de istorici si doctori in stiinta contesta titlul de doctor al politicianului si cer reexaminarea tezei. (Vezi https://timpul.md/article/2010/01/28/6159 si https://timpul.md/article/2009/12/10/5403)

Sedinta a fost de scurta durata, fiind amanata pana la 16 martie pentru ca partile sa ia cunostinta de materiale. Amintim ca, la 11 decembrie 2009, TIMPUL a publicat articolul „Istoricii detesta falsul, plagiatul si incompetenta lui Victor Stepaniuc”, semnat de 79 de istorici care au depus la Consiliul National pentru Acreditare si Atestare (CNAA) un demers prin care au cerut crearea unei comisii de experti nepartinitori, care sa studieze toata documentatia ce a stat la baza promovarii doctoratului lui Stepaniuc – unde, sustin paratii, au existat numeroase incalcari. De asemenea, istoricii au solicitat re-expertizarea tezei care, potrivit lor, contine plagiat, mistificarea si falsificarea surselor de arhiva, opinii unilaterale si trunchieri. Deoarece institutia care se ocupa de acreditarea cadrelor stiintifice nu a raspuns solicitarii nici dupa expirarea termenului legal in care trebuia sa o faca, istoricii au cerut instantei de judecata sa oblige CNAA sa le satisfaca demersul.

„CNAA, prin raspunsul oferit partilor, a recunoscut ca a incalcat legea accesului la informatie si cea cu privire la petitionare, ignorand cererea istoricilor. Pentru a-si motiva intarzierea, abia in ajun, in regim de urgenta, a fost creat un consiliu ad-hoc care sa re-examineze teza”, a afirmat avocatul Alexandru Postica, reprezentantul istoricilor in instanta. Contestatarii spun insa ca noua comisie este carpita si subiectiva. Printre actualii experti se numara Sergiu Nazaria si Alexandru Roman, doi dintre prietenii lui Stepaniuc in implementarea „Istoriei integrate”.

„Noi am cerut crearea unei comisii de experti independenti. Or, in comisia creata de CNAA 90 la suta din membri sunt partinitori”, a spus Sergiu Musteata, unul din reclamanti. Potrivit lui Mihai Tasca, CNAA nu a respectat propriile regulamente si a admis ca Academia de Administrare Publica de pe langa Presedintie sa-i acorde in noiembrie 2007 titlul de doctor lui Stepaniuc, data la care aceasta institutie nu era acreditata sa acorde acest titlu. In alta ordine de idei, Sergiu Musteata a mentionat ca in mai multe cazuri CNAA a recunoscut titlurile de doctor de la alte institutii neacreditate, de aceea acum ii este frica sa creeze un precedent de retragere a titlurilor stiintifice.

Gheorghe Gladchi, secretarul stiintific al CNAA, a declarat ca cererea istoricilor este neintemeiata si ca va fi respinsa. „Cu tot respectul pentru mediul academic, dar am admis tot ceea ce am putut admite din cerintele lor. Mai mult nu putem face”, a adaugat el.

Amintim ca, la 30 noiembrie 2007, la Academia de Administrare Publica de pe langa presedintele RM, ex-comunistul Victor Stepaniuc si-a sustinut public teza de doctor in istorie, „Evolutia statalitatii moldovenesti in epoca contemporana”.

Vedeti recenzia dr. in drept Mihai Tasca la teza lui Stepaniuc

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *