Actualitate

The Washington Post: Putin îl împinge pe Trump să cedeze Ucraina

Publicația susține ca salvele de rachete „Grad” și artilerie grea asurpa pozițiilor armatei ucrainene arată ca un test: va ceda Trump presiunii exercitate de Moscova? În timpul convorbirii telefonice, Trump și Putin nu au dedicat prea mult timp Ucrainei. Potrivit surselor ziarului, Trump a spus despre Ucraina ca este „o problemă complexă”.

Astfel, ziarul consideră că Putin a ales sa declanseze o escaladare a luptelor în Ucraina din două motive: din cauza reticenței lui Trump de a anula sancțiunile anti-ruse sau cu intenția de a perturba vizita președintelui Ucrainei Petro Poroșenko, în Germania, la cel mai puternic susținător occidental al Ucrainei – Angela Merkel.

Si, intr-adevar, din cauza noilor ostilități, Poroșenko a fost nevoit să scurteze vizita sa în Germania.

Pe de alta parte, economia ucraineană dă semne de revenire, inregistrand o creștere pozitivă, în timp ce Rusia rămane în recesiune. De asemenea, există un progres, lentce-i drept, dar exista, al reformelor economice și instituționale. Noile ostilitati pun totul în pericol.

„Acesta este, probabil, unul dintre scopurile lui Putin”, – explica autorul. „Al doilea obiectiv, dorința de a-l forța pe Trump sa faca concesii Moscovei, nu numai sa ridice sancțiunile, dar, de asemenea, sa recunoasca sfera de influență a Rusiei, inclusiv Ucraina. În schimbul a ce? Putin ofera „cooperare” în lupta împotriva ISIS în Orientul Mijlociu, posibilitate pe care în mod repetat a aprobat-o Trump. Însă cooperarea militară cu SUA este un alt scop al lui Putin. Cu alte cuvinte, ”afacerea” pe care o oferă este „ceea ce își dorește în schimbul a ceea ce își dorește cu adevarat” (Ucraina n.r.) – notează ziarul.

Astfel, daca Trump accepta, Putin va atinge al treilea obiectiv – reducerea influenței Statelor Unite la nivel mondial și consolidarea puterii Rusiei. Aceasta este ceea ce liderii republicani din Congres, cum ar fi senatorul John McCain, încearcă să-i explice lui Trump, și că istoria relatiei ultimilor doi președinți cu dl Putin o demonstrează. În cazul în care Casa Albă decide să ignore toate acestea, Ucraina nu va fi singura care pierde „, – trage concluzia ziarul american. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *