Timpul Liber

Tinerii învaţă să depăşească riscurile

Echipele au prezentat scenete axate pe subiecte şi preocupări actuale pentru tineri cum ar fi: migraţia, pericolul traficului de fiinţe umane şi violenţei în familie, prevenirea HIV/SIDA, riscurile în perioada adolescenţei.
Prin intermediul acestui festival s-a propus prezentarea metodei Educaţiei de la Egal la Egal şi anume a Teatrului Social, care presupune transmiterea informaţiei într-un mod interactiv şi captivant pentru tineri. Organizatorii Festivalului de Teatru Social şi-au propus să familiarizeze publicul larg cu existenţa şi eficienţa acestei metode de informare şi educare, posibilitatea utilizării ei în diferite situaţii, cu diferite grupuri de vârstă.

„Există tot felul de riscuri pentru tineri”

„Există tot felul de provocări şi de riscuri pentru cei tineri: violenţa în familie, traficul de persoane, pericolul de instituţionalizare a copiilor, pericolul infectării cu HIV, lipsa accesului la serviciile de educaţie, sănătate etc. Tocmai de aceea Organizaţia Naţiunilor Unite lucrează pentru a soluţiona aceste probleme şi a exclude riscurile la care sunt supuşi tinerii. Dar putem atinge rezultate foarte bune doar dacă lucrăm în echipă, împreună cu Guvernul Republicii Moldova, cu societatea civilă şi, bineînţeles, cu organizaţiile de tineret. Teatrul social este o posibilitate inedită de a scoate în evidenţă problemele tinerilor. Astfel de evenimente merită să fie organizate permanent”, a spus, în luarea sa de cuvânt, Claude Cahn, reprezentantul ONU la acest eveniment.

Exponenta Reţelei Y-PEER, Anna Susarenco, a menţionat: „Prin intermediul Festivalului, ne dorim ca tinerii din toate regiunile ţării să se cunoască mai bine, să-şi înţeleagă problemele şi să caute împreună soluţii”.

După lungi dezbateri, au fost desemnaţi şi învingătorii

Membrilor juriului nu le-a fost uşor să desemneze echipele învingătoare, fiindcă toţi au depus suflet în ceea ce au făcut. Totuşi, cea mai convingătoare a fost recunoscută echipa Centrului de informare şi documentare privind drepturile copilului din Chişinău care a câştigat premiul I. Învingătorii au prezentat o scenetă despre migraţie şi prevenirea traficului de fiinţe umane, transmiţând părinţilor un mesaj care le indică responsabilitatea pentru supravegherea copiilor.
Premiile doi şi trei au fost acordate echipelor Y-PEER din Tighina şi Glodeni, care au abordat problemele persoanelor infectate cu HIV şi a lipsei informaţiei despre această maladie, precum şi riscurile legate de sănătatea reproductivă a tinerilor din RM.

Juriul, din care au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi cel al Tineretului şi Sportului, ai Agenţiilor ONU în RM, organizaţiilor de tineret şi actori profesionişti, a rămas plăcut surprins de toate prezentările.
Reprezentanta Ministerului Educaţiei, Eugenia Parlicov, a spus că principalele criterii de evaluare a scenetelor au fost: convingerea publicului prin claritatea mesajului exprimat, arta scenică şi respectarea cu stricteţe a timpului acordat pentru scenetă. „Credem că festivalul va continua şi în alţi ani şi va reuni echipe din toate raioanele ţării. Este un exemplu reuşit de mobilizare a tinerilor, care demonstrează că ei nu sunt doar martori ai fenomenelor care îi înconjoară, dar şi agenţi activi ai schimbării”, a spus Parlicov. Toate echipele participante au primit diplome de menţiune şi cadouri, scopul evenimentului fiind schimbul de experienţă, socializarea tinerilor şi crearea unor parteneriate de viitor.

Festivalul de Teatru Social a reunit 12 echipe de tineri entuziaşti, cu vârste cuprinse între 14-25 de ani, din mai multe localităţi ale republicii – Chişinău, Făleşti, Cahul, Drochia, Călăraşi, Glodeni, Bălţi şi Tighina. Festivalul a fost organizat de către Reţeaua Educatorilor de la Egal la Egal „Y-PEER”, Fondul ONU pentru Populaţie, Ministerul Educaţiei şi cel al Tineretului şi Sportului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *