Timpul.md

Actualitate 9 August 2017 | 14:13

Tiraspolul își propune să majoreze producția de ouă, lapte și carne

Tiraspolul își propune să majoreze producția de lapte, carne și ouă. În prezent regiunea transnistreană este asigurată cu lapte de producție locală în proporție de 42%. Consumul de carne este acoperit de producția locală în proporție de 27%, iar cel de ouă – în proporție de 26,5%. Presa din regiune scrie că pentru majorarea producției proprii, dar și pentru asigurarea securității alimentare, structurile de profil au dezvoltat un program de dezvoltare, care urmează să se desfășoare în mai multe etape, până în anul 2025, transmite IPN.

Potrivit ministrului agriculturii al autoproclamatei administrații transnistrene, Efimii Covali, o atenție specială în cadrul programului de dezvoltare a complexului agroindustrial urmează a fi acordată sectorului zootehnic.

Pentru a majora numărul bovinelor, treptat vor fi procurate junci din statele în care procesul de reproducție este bine organizat. Deja au fost selectate 260 de junci din Germania, care urmează să fie aduse în stânga Nistrului în perioada august-octombrie. Comanditari sunt antreprenori din Râbnița, iar unul dintre cei mai mari urmează să ia 200 de capete.

„În aceste scopuri a fost construită o fermă modernă. Laptele va fi livrat într-o hală care se construiește la Parcani și care este prevăzută pentru procesarea a 20 de tone pe an”, a menționat Efimii Covali.

Planuri au fost făcute și pentru creșterea porcinilor. Astfel, în regiune vor fi trei producători mari de carne de porc. „Sunt planuri reale pentru a majora producția de carne de pasăre, dar și de carne de porc, și acestea urmează să fie realizate până în 2025. Cât ține de carnea de vită, creșterea producției este de durată”, a mai spus Efimii Covali.

Pentru realizarea obiectivelor propuse, pe durata programului urmează o „stabilizare fiscală pentru societățile și companiile agricole”. De asemenea, se planifică pentru câțiva ani a „îngheța” tariful la apă pentru irigare, care în prezent constituie 70 de copeici transnistrene.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus